LissEllas

Kreativa senapssmästare med smakkänsla

I Dalarnas södra delar, närmare bestämt i Garpenberg, hittar du något så unikt som en senapsvärldsmästare. Inne i senaperiet möts man av många medaljer som skvallrar om framgångarna genom åren, men kärleken till senap och mathantverk har funnits långt innan man började placera sig på VM-prispallen. LissEllas Senap drivs av Olle och Liselotte, två senapsfantaster som började med att tillverka julsenap för eget bruk, men som idag har ett stort sortiment bestående av över 40 olika senapsprodukter. Paret lyckades inte hitta en julsenap som levde upp till deras krav gällande smak och kvalitet och tog därför saken i egna händer. Några månader före jul 1995 påbörjades arbetet med att ta fram en helt egen senap. De laborerade, utforskade, testade och smakade olika sorters senap och tillagningssätt. Hela huset fylldes av experiment och råvaror, men efter månader av jobb var de till slut nöjda. Olle, som brukade åka runt på marknader och sälja gårdens honung, tänkte att senapen kanske skulle uppskattas av fler. Deras hemgjorda senap visade sig vara en succé och blev snart mer populär än honungen. Så småningom hörde den lokala mataffären av sig och ville sälja LissEllas Senap i deras butik. Liselotte och Olle insåg att det var dags att byta ut deras enkla plastburkar till en finare variant i glas och snart kom de på fler idéer på nya senapssorter. De märkte dock att senapsfröna som de köpte in smakade annorlunda från gång till gång, vilket ställde till problem för deras tydliga smakvisioner. De visste att det hade odlats senapsfrö i Dalarna tidigare och bad därför några lokala bönder om hjälp. Skörden blev liten, men fröna smakade precis så bra som de hade hoppats. Nu när de hade kontroll över den främsta råvaran, senapsfrö, blev det ofantligt mycket lättare att ta fram exakt den typen av senap som de för tillfället ville skapa. Det gick dessutom hand i hand med en av deras grundläggande värderingar – att ha ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Hela verksamheten byggs från grunden med ekologiska och närproducerade varor med målet att bidra både till en bättre biosfär och ett bättre samhälle.

“Vi vill ta tillvara på den gamla kunskapen, samtidigt som vi tillför mycket kreativitet och nyskapande” - Olle Bengtsson

Flera generationers mathantverk
Hobbyverksamheten blev ett heltidsjobb och idag jobbar Olle med att driva LissEllas och tillsammans med Liselotte ta fram nya smaker och produkter. De bor på gården där Liselottes mormor föddes. Här har det rökts, syltats, bakats, konserverats och stoppats korv i över ett sekel. Känslan för mathantverk och gamla traditioner har alltså gått i arv, och erfarenheten har förts vidare för varje generation och skapat nya smakminnen.
Smaken i första hand
När LissEllas nya smaker uppstår börjar det alltid med ett behov, en känsla eller en färdig smakidé i fantasin. Sedan börjar de prova och experimentera, både smakmässigt, tekniskt och kemiskt. Smaken är det viktigaste – och bra smak tar tid att utvecklas och ska också hålla över tid. Därför testar de produkterna under flera månaders tid. Nästan alla experiment blir en färdig produkt, medan andra kräver nya vägar.
Senap i mästarklass
2008 är ett viktigt år i LissEllas historia. Det är nämligen det året man upptäcker att det finns ett VM i senap och på chans skickar in några bidrag. Det resulterade i fyra medaljer – och sedan dess har det rullat på. I skrivande stund har man kammat hem 39 medaljer under de 13 år man har deltagit i tävlingen. Det innebär att LissEllas är bland de tre senapstillverkare som vunnit flest VM-medaljer i världen.