Baktillbehör & honung

HONUNG | SENAPSFRÖ | TORKADE BÄR

Baktillbehör & honung 

Återupplev eller skapa nya matminnen med bakning! På Dellback.se hittar du äkta svensk honung och baktillbehör från utvalda gårdar – alltid med riktigt hög kvalitet.

Vad innehåller äkta honung?

Vad är egentligen skillnaden på äkta honung och naturlig honung? Sanningen är att all äkta honung är naturlig. För att få kalla honung för just honung får den nämligen inte innehålla några tillsatser. När man köper honung är det därför viktigt att hålla koll på vad som står på etiketten. Honung är nämligen ett av de livsmedel som det fuskas mest med i EU. Vissa tillverkare spär ut honungen med andra, billigare sockerarter, medan andra skarvar om honungens ursprung.

Hur gör man äkta honung?

När man ska utvinna honung stoppar man ner honungskakorna i en centrifug, slungar ut honungen och avslutar med att sila den. All färsk honung är flytande, men beroende på vilken sort det är som kommer den med tiden kristalliseras och bli fast. Om honungen är av flytande sort kan den direkt tappas upp i burk eller flaska när den är nyslungad. Är det en honung av fast sort så brukar vi i Skandinavien röra runt honungen för att kristallerna ska bli släta och lagom stora. Här uppe i norr är det nämligen ett sätt att mäta honungens kvalitet – ju lenare honung desto bättre. I många andra länder föredrar man dock en grynig honung.

Olika sorters honung

Honungens smak och utseende skiljer sig åt beroende på vilken nektar bina har hämtat. Det finns en mängd olika typer av sorthonung, vilket alltså är honung gjord med nektar från en specifik växt. I Sverige är det vanligt med honung från raps, lind och ljung, men det är möjligt att producera sorthonung på exempelvis hallon, avokado, gran och eukalyptus. På senare tid har det även kommit mer och mer smaksatt honung. Eftersom honung ska vara helt naturlig räknas inte detta som riktig honung och får inte gå under namnet honung.

Är honung nyttigt?

Honung har många fördelar och är ofta ett bättre alternativ än socker. På grund av att molekylerna i honung redan är omvandlade till glukos och fruktos ökar inte blodsockernivån lika mycket som när vi äter vanligt vitt socker. Honung innehåller å andra sidan fler kalorier, men eftersom honung är mycket sötare än vitt socker kan man använda mycket mindre mängd för att uppnå samma nivå av sötma. Forskning visar att honung är bra för tarmens bakterier och hjärnans funktion, men den har även många klassiska användningsområden så som vid hosta, förkylning och halsont.

Honung i matlagning

Den söta smaken av honung gör sig extra bra i bakverk, till exempel i baklava eller honungskakor. Det är lätt att glömma bort att honung även smakar bra i många maträtter. Den milda sötman blir otroligt god i en grillmarinad tillsammans med ingefära, i en kall sås med yoghurt och lime eller ringlad över en varm brietårta med valnötter. Om det är dags att fylla på honungförrådet kan du köpa äkta honung på dellback.se. Hos oss kan du beställa honung av finaste kvalitet – alltid tillverkad med passion och garanterat 100% äkta.

Hur kan man använda solrosfrön?

Det svartvita fröet älskas av såväl människor som fåglar och har en uppsjö av användningsområden på grund av fröets milda och nötiga smak. Den del av fröet som vi äter kallas för solroskärna, vilket innebär att det svarta skalet först skalas bort för att nå den ätbara solroskärnan. Den nötiga smaken gör det till ett perfekt allergivänligt nötsubstitut. Det vanligaste är att rosta kärnan och äta som snack, eller använda i müsli, granola, sallader, bröd och topping. Det lilla fröet innehåller en mängd nyttigheter, exempelvis B-vitaminer, folsyra, antioxidanter, magnesium och andra mineraler. Solrosfrön innehåller även mycket fett, vilket har gjort fröet populär i LCHF-kost.

Havregryn till frukost

Havregrynsgröt är helt klart en frukostfavorit som heter duga. Snabbt, mättande och inte minst – billigt. Havregryn har länge varit en del av många svenskars kost och är lätt att variera efter smak och säsong. Vi tipsar om att smaksätta med äpple och kanel för en gröt som för tankarna till äppelpaj, eller varför inte med mjölk och kardemumma för en hint av semla? På senare år har även den tidlösa klassikern utvecklats och kommit i ny kostym i form av overnight oats. Då blandas havregrynen med chiafrön, valfri mjölk och smaksättning. Därefter låter man blandningen stå över natten och man behöver alltså inte koka gröten. Dagen efter kan man njuta av sina overnight oats och toppa med exempelvis bär, frukt och nötter.

Nyttiga pumpafrön

När hösten kommer är pumpan en stark symbol för skörd och högtider som Halloween och Allahelgona. Själva pumpan kan användas för att tillverka fantasifulla lyktor och smakrika grytor, men inuti pumpan gömmer sig även näringsrika pumpafrön. De nyttiga fröna har många likheter med solrosfrön - en ätbar kärna, nötig smak och rika på vitaminer och mineraler. Utöver det innehåller pumpafröna dessutom en stor mängd zink som stärker immunförsvaret, samt fytosteroler som sänker kolesterolvärdet och därmed minskar risken för hjärtattack och stroke.

Linfrön för magen

Linfrön är det perfekta alternativet när man vill ha en nyttig topping på sin fil, yoghurt eller smoothie bowl. De går att äta helt naturella och behöver varken rostas eller skalas innan de används. Linfrön är extra bra för dig som vill hålla igång magen eftersom de ger matsmältningen hjälp på traven. Linfrön används framförallt för att tillverka linolja, men eftersom det lilla fröet är fullproppat med bland annat omega-3, kostfibrer och protein är det populärt att använda exempelvis i bröd, sallader eller mixade i en proteinshake. Det är dock viktigt att se upp med hur mycket linfrö man stoppar i sig – i krossad form kan för stor mängd nämligen vara giftigt. Det beror på att linfrön innehåller ämnen som i kroppen kan omvandlas till vätecyanid. Det kan ge symptom som huvudvärk, yrsel och andningssvårigheter. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man ska äta hela linfrön, max 1-2 matskedar per dag.

Sesamfrö i asiatisk mat

Det vita lilla fröet som pryder hamburgerbröd världen över ska inte misstas som ett onyttigt frö, förpassat till snabbmatskedjornas menyer. Faktum är att sesamfröet är vanligt förekommande i många olika kök, framförallt i mellanöstern och Asien – och det är dessutom riktigt nyttigt, full av mineraler och omättade fetter. Sesamfröet kan användas i både matlagning och bakning, i bröd och till söta bakverk. Tahini, en av huvudingredienserna i kikärtsröran hummus med rötter i det arabiska köket, består av sesampasta som görs av krossade sesamfrön. Om vi fortsätter österut mot Asien är sesamoljan den stora favoriten. Den används i wok, dressingar, marinader och mycket annat. Oljan ger en karaktäristisk smak och går bra ihop med lax och kyckling, såväl som till ingefära och chili.

Göra egen pasta

Pasta är en basvara vi ofta har hemma i skafferiet, redo att snabbt och enkelt tillagas. Det behöver dock inte vara så svårt att göra egen pasta från grunden. Det kommer ta längre tid än att bara öppna ett paket pasta, slänga ner det i kastrullen och luta sig tillbaka, men smaken och kvalitén kommer definitivt vara överlägsen. Nästintill alla pastarecept skiljer sig åt, men de flesta innehåller durumvete, ägg, olivolja, vatten och salt. Vissa utesluter ägg, andra föredrar att göra degen utan vatten – man får helt enkelt prova sig fram till vad man tycker blir bäst.

Vi tycker att det viktigaste är att använda ett fint pastamjöl med durumvete av hög kvalitet. Här kan du köpa pastamjöl, noggrant utvalt av oss på Dellback. När degen är på plats är det bara fantasin som sätter gränser gällande form, smak och fyllning. Testa att göra tagliatelle med smak av saffran, eller kanske ravioli fylld med spenat och ricottaost?

Ibland känns det dock skönast att köpa färdig pasta. Om du vill ha en smakupplevelse som så långt som möjligt liknar den hemmagjorda kan vi rekommendera vår utvalda filejapasta. Den är handrullad och finns i härliga smaker som chili, spenat och naturell. Här kan du köpa handgjord pasta på dellback.se.

Pizzans historia

I Sverige finns idag cirka 3500 pizzerior. I de flesta städer finns det många fler än en, till och med på mindre orter. Vad vi inte alltid tänker på när vi beställer in en Vesuvio, Quattro Stagioni eller en helt vanlig kebabpizza är att pizzan har en lång och gedigen historia. Människor har fyllt bröd med goda ingredienser sen urminnes tider, på många olika platser i världen. Första gången ordet “pizza” nämns i text är år 997 i italienska Neapel, därav dagens koppling mellan pizzan och det italienska köket.

Om man redan då talade om det som vi idag kallar pizza är inte helt säkert, men år 1847 beskrev Alexandre Dumas en mängd olika pizzafyllningar. Senare år 1889 föddes klassikern Margherita när bagaren Raffaele Esposito inför ett kungligt besök ville bjuda på något alldeles extra. För att imponera på drottning Margherita kom han på idén att gör en nationalistisk pizza, en pizza som skulle utstråla kärlek för Italien. Resultatet blev en pizza med grön basilika, röd tomat och vit mozzarella – Italiens färger. Pizzan kom att kallas Margherita, efter just drottning Margherita.

In på 1900-talet spreds pizzan till USA där den efter andravärldskriget blev mycket populär. Amerikanska soldater fick upp ögonen för rätten efter att ha vistats i Europa och nu började rätten få fäste över hela världen. Faktum var att det var först efter den internationella succén som pizzan fick en värdig plats i det italienska köket – innan dess ansågs den vara alltför simpel. Detta fenomen skulle senare komma att kallas pizzaeffekten, och handlar alltså om när ett fenomen blir stort i ursprungslandet först efter att det fått fäste i en annan, utomstående kontext.

Napolitansk pizza

Den napolitanska pizzan är sannerligen i en klass för sig. Konsten att tillaga äkta napolitansk pizza har fått statusen immateriellt kulturarv av Unesco och EU har fastställt att Pizza Napoletana är en skyddad ursprungsbeteckning. Vad är det då som gör pizzan så speciell? Jo, till att börja med finns det speciella regler för hur den ska vara utformad. Den ska till exempel vara rund, formas för hand och tillagas i vedeldad ugn. Ingredienserna är oftast avskalade och består av exempelvis tomater, vitlök, olivolja, ost och basilika. Degen är desto mer invecklad och bakas utan olivolja och med ett extra finmalet mjöl. På vissa napolitanska pizzerior i Sverige behöver du till och med boka din deg i förväg då processen kräver mer tid än en “vanlig” pizza. Vill du smaka på en napolitansk pizza i världsklass? Då rekommenderar vi Lilla Napoli i Falkenberg!

Svensk pizza

Och så nådde pizzan även Sverige. Under 1940-talet saknas arbetskraft på Asea och Metallverken i Västerås, vilket öppnar upp möjligheten för hundratals italienare att lämna medelhavets klimat och testa på ett liv i norr. Italien, liksom flera andra länder efter andra världskriget, är på många håll sönderbombat och drabbat av hög arbetslöshet. Detta resulterade i att ungefär 600 italienare mellan åren 1947 och 1949 valde att packa väskan och flytta till Västerås. Här finns det jobb, men det svenska matutbudet lyckas inte riktigt tillfredsställa de nyinflyttade italienarna. Det dröjer därför inte länge förrän Sveriges första pizza serveras på Restaurang Sjöhagen i Västerås 1947.

Den nya rätten tar sig snart till Stockholm, men den faller inte alla i smaken. Det skulle dröja till 1968 innan pizzan på allvar fångar stockholmarnas hjärtan när Bengt Wedholm börjar servera pizza på restaurang Östergök på Östermalm. Snart poppar fler pizzerior upp och 1969 öppnar Giuseppe Sperandio sin pizzeria Piazza Opera i Stockholm. Han kom att bli en förgrundsfigur inom den svenska pizzavärlden och hade under en period över 30 pizzerior över hela Stockholm. Han satsade på billiga pizzor som lockade en ung målgrupp, vilket definitivt blev ett framgångskoncept.

Idag är de svenska pizzeriorna inte förbehållna italienarna, utan drivs av pizzabagare med en mängd olika bakgrunder och nationaliteter. Detta har resulterat i pizzans utveckling och att vi idag kan njuta av kebabpizza, oxfilé- och bearnaisepizza och till och med Calzone med en inbakad hamburgare, så kallad Calskrove! Om du någon gång har vägarna förbi Töreboda vill vi tipsa om att beställa en Tobbe Special på Pizzeria Amanda – en härlig kebabpizza med isbergssallad, tomat, gurka och kebabsås.

Baka egen pizza

Idag är det många av oss som gärna bakar vår egen pizza. De stora möjligheterna att variera både deg och topping gör pizzabakning till en stor favorit - både själv och tillsammans med andra. För att göra en riktig bra pizzadeg rekommenderar vi att du använder ett äkta pizzamjöl. Det kommer ta din deg till nästa nivå och göra pizzan extra god. På dellback.se kan du köpa pizzamjöl av finaste kvalitet, utvalt för att du ska kunna baka en så god pizza som möjligt. När du är klar med pizzadegen är nästa steg pizzans bas. Den brukar vanligtvis bestå av tomatsås, crème fraiche eller färskost. Tomatsås passar bra till klassiska pizzor som Vesuvio, Pepperoni och Capricciosa.

Vi på Dellback gillar att toppa vår pizza med ‘nduja - en bredbar salami med mycket sting. Vår bästa ‘nduja kan du köpa här på dellback.se. Om du däremot vill testa att göra en pizza med creme fraiche som bas, även kallad pizza bianco, passar det bra att göra löjromspizza, chévrepizza eller varför inte testa en pizza med lyxig smak av tryffel? På dellback.se kan du köpa tryffelolja med riktigt fin kvalitet – perfekt att ringla över pizzan.

Pizzasalladens historia

På nästintill alla pizzerior i Sverige får du med en liten burk vitkålssallad när du beställer pizza. Salladen, som med tiden blivit känd som just pizzasallad, görs på strimlad vitkål, olja, vinäger, salt och peppar. Den introducerades av Sveriges pizzapionjär, Giuseppe Sperandio, efter en idé om att erbjuda en sallad som hungriga matgäster kan äta i väntan på sin pizza. För att göra det möjligt att servera salladen gratis behövde den innehålla ingredienser som var billiga, mättande, men också hållbara. Resultatet blev då pizzasalladen med ursprung från gränsen mellan nordöstra Italien och Kroatien, där Giuseppe är uppvuxen.

Baktillbehör & honung hos Dellback

Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.