Bröd & kakor

CEDERPEPPARKAKOR | SKORPOR | KNÄCKEBRÖD

När uppfanns brödet?

Baguetter, limpor, vörtbröd, barkisar, frallor, knäckebröd – listan över alla fantastiska brödsorter som finns kan göras lång. Vi älskar bröd, och det finns få livsmedel med en historia som sträcker sig lika långt tillbaka i tiden som brödet. Sedan 8000 f.kr. har brödet, i alla dess olika former, varit en del av människors basföda och bröd är fortfarande något som många av oss äter varje dag. Brödet uppkom som en vidareutveckling av gröt och var från början garanterat ingen delikatess. Krossade sädeskorn och vatten blandades ihop till en grynig smet och stektes sen klart på glöd eller dåtidens stenhällar. Om vi utgår från att det smakade ganska torftigt så fyllde brödet i alla fall ett annat syfte – en perfekt källa till energi och kolhydrater.

Brödets historia

Om vi spolar fram bandet till år 2500 f.kr har en ny uppfinning revolutionerat sättet att baka bröd på – bakugnen. Nu var det möjligt att baka syrat bröd och efter det följde nya innovationer med bröd bakat på bland annat korn och spelt. Med tiden kom man även på smarta sätt att få brödet att hålla längre och genom flera årstider. Rågbröden bakades med extra hård skorpa för att bättre stå emot mögel och knäckebrödet uppstod genom att man torkade bröd för att förlänga hållbarheten.

Brödbaket blir allt mer moderniserat och på 1900-talet börjar man med industriell tillverkning. Det tidskrävande hantverket blev nu en fabriksprodukt, vilket gjorde att bröden kunde bakas betydligt snabbare än innan. En stor nackdel blev dock smaken. Den förkortade bakningstiden gör brödet mindre smakrikt och det får en svampigare konsistens – och visst är det än idag stor skillnad på bröd från fabrik och från bageri?

Nutidens bröd

På senare tid har vi blivit duktiga på att ta tillbaka brödbaket till hemmet. Under 2000-talet har trendkänsliga hemmabakare fått smak för att sätta egna surdegar och blanda egna fröblandningar till sitt fröknäcke. Men ibland kanske man inte har tid, lust eller kunskapen att själv baka sitt eget bröd – då finns Dellback. Vi har valt ut våra favoriter för att du enkelt ska kunna köpa knäckebröd, fröknäcke eller skorpor med hög kvalitet – varsamt producerade med kärlek. Vårt utvalda sortiment passar bra till frukost, som mellanmål och snacks, såväl som till helgens charkbricka. Vi tycker att en riktigt bra charkbricka ska innehålla ett gott fröknäcke, en smakrik marmelad och något oväntat – kanske 'nduja, en italiensk bredbar salami med mycket sting?

Knäckebrödets historia

I Sverige har vi alltid varit knäckebrödsfantaster. Brödet har bakats i Sverige sen medeltiden och är en stor frukostfavorit hos många och lätt att variera. Det hårda, knapriga brödet är ett resultat av dåtidens stora problem med kvalster och mjölbaggar. Ohyran gjorde det svårt att förvara mjöl under en längre tid, vilket gjorde bakandet av knäckebröd till en enkel lösning - mjölet kunde snabbt komma till användning och hållbarheten förlängdes. Bröden gjordes med en rund form och ett hål som ofta var placerat i mitten. Hålet var viktigt, eftersom man då kan trä brödet på en stång som sedan hängs upp och därmed håller brödet skyddat.

Ursprungligen var knäckebrödet långt ifrån det spröda och tunna bröd vi tänker på när vi pratar om det idag. Det var tjockt och omöjligt att tugga utan att doppa det i någon form av vätska. Med tiden började man baka det tunnare, vilket gjorde det enklare att bryta det i mindre bitar, men troligtvis även lättare att äta. Dagens knäckebröd är oftast spröda och kan bakas på många olika sädesslag och kryddor.

Sveriges nationalbröd

På 1800-talet öppnade renodlade knäckebrödsbagerier och tillverkningen blev så småningom allt mer industrialiserad. Än idag är knäckebrödet något av ett nationalbröd för oss svenskar och vi konsumerar mer knäckebröd än något annat folk – i genomsnitt hela 4-5 kilo per person varje år. Vi äter det gärna som tillbehör till många klassiska rätter i den svenska husmanskosten. Nya tider innebär nya knäckebröd och idag finns det många fler varianter än det ursprungliga brödet som gjordes på rågmjöl. Att använda andra sädesslag, olika frön och diverse kryddor är några av alla sätt som det går att variera knäckebrödet på.

Göra eget knäckebröd

Knäckebröd finns av varierande sort, smak och kvalitet och ibland kan det vara svårt att välja. Varför inte testa på att göra eget knäckebröd hemma? Det är lättare än vad man kan tro och väldigt få ingredienser behövs för att få till ett smakrikt och gott knäckebröd. Man behöver jäst, vatten och salt. Därefter kompletterar man med de kryddor och mjöltyper man vill använda. Allting blandas ihop och får därefter jäsa. Efter det bakar man ut brödet till små bitar som kavlas ut och sen gräddas i ugnen. När brödet har fått svalna ska det förvaras svalt och torrt.

Vad kan man göra med knäckebröd?

En knäckebrödsmacka till frukost slinker ner då och då, men det finns faktiskt mycket annan du kan använda knäckebröd till. Vi på Dellback är lite extra förtjusta i att använda knäckebröd som botten i en knäckebrödspizza. Det är snabbt, enkelt och är dessutom lite nyttigare än vanlig pizzabotten. Börja med att välja om vill använda tomatsås eller crème fraiche som bas. Därefter är det bara att fylla knäckebrödspizzan med den topping du gillar. Vi tipsar om att börja med att göra en kylskåpsrensning. Du kanske har överblivna tacorester, smörgåsskinka som håller på att gå ut eller några paprikor som legat i kylen lite för länge? Använd det du har hemma först! Det är snällt mot plånboken, men framförallt klimatsmart. Det finns mängder av olika kombinationer du kan testa, men vi gillar att göra en het knäckebrödspizza med tomatsås, stark salami och jalapenos.

Knäckebröd hos Dellback

Är det dags att uppdatera skafferiet och köpa knäckebröd? På dellback.se hittar du våra knäckebrödsfavoriter - alla noggrant utvalda och bakade med stor kunskap och stor gedigen känsla för hantverket. Beställ knäckebröd online på dellback.se.

Skorpans historia

Visste du att skorpan har en lång krigshistoria? Soldaterna i Karl XII:s fälttåg mot Norge under 1700-talets stora nordiska krig hade nämligen skorpor med sig som sitt hemliga vapen. Den tidens skorpor, så kallade succariebröd, togs fram med syfte att vara tåliga och ha en lång hållbarhet. Efter nederlag på fältet tänkte Karl XII prova en ny taktik – att vinna över motståndet med hjälp av uthållighet och kopiösa mängder skorpor. Denna nya skorpa som skulle bakas behövde vara extra torr, hård och fick absolut inte innehålla något salt som kunde dra till sig fukt. När soldaterna sen gav sig ut hade de med sig en gigantisk matsäck fylld med skorpor. Tanken var nämligen att ha så mycket mat med sig att fienden till slut skulle tvingas ge upp på grund av matbrist.

När Karl XII dog 1718 avbröts fälttågen, men det sägs att man även många år senare kunde hitta stora förråd fyllda med skorpor, där de flesta fortfarande gick att äta. Detta klassiska recept på succariebröd består av osiktat rågmjöl, surdeg och vatten, som sedan arbetas ihop till en riktigt torr deg. Den ska sedan jäsa, gräddas, torkas och till sista skäras till små tärningar. När det är dags att äta löser man upp tärningarna i vätska – allra helst en fin fransk konjak. Som allt annat utvecklades skorpan med tiden och man började använda andra ingredienser som vetemjöl, mjölk, jäst och kryddor. De nya skorporna kallades bland annat sockerskorpor och nu hade det spröda brödet tagit sig hela vägen till finrummet.

Skorpor idag

Idag finns det skorpor för alla smaker och tillfällen – från enkla rågskorpor till lyxiga italienska biscotti som kan varieras i oändlighet med mandel, vanilj, saffran och choklad. Vi på Dellback är svaga för spröda skorpor som är bakade med mycket kärlek och omtanke. På dellback.se kan du köpa skorpor som är utvalda på grund av sin goda smak och det gedigna hantverket bakom.

Småkakans historia

De små älskade bakverken har en historia som börjar redan på medeltiden. I Sverige började bagarna då att baka kringlor - en typ av kaka som hade spridit sig till Sverige från kontinenten. Snart tog experimentlustan över och det började bakas pepparkakor. Det finns bevis på att de bruna kakorna bakades i Vadstena redan under 1400-talet. Den traditionella fikan som vi känner till den idag med kaffe och kaka blev inte en grej förrän 1822 när förbudet på kaffe hävdes. De som hade råd började då njuta av en kaka till kaffet, vilket lade grunden för Sveriges starka fika-kultur. Den svenska fikan är känd över hela världen och ses som en samhällsinstitution med en viktig roll, till exempel i form av fikapaus på arbetsplatser. Fikan blir ett sätt att ta en paus och umgås, vilket tros vara ett bra sätt att öka gemenskapen och förståelsen kollegor emellan.

Olika sorters småkakor

Drömmar är en av Sveriges vanligaste småkakor och är en ljus, spröd kaka som bakas med mördeg och hjorthornssalt. Visste du att det är just saltet som gör kakan speciell? Det är nämligen det som ger drömmarna massa luftbubblor och gör dem sådär härligt spröda och smuliga.

Hallongrottor, eller syltkakor som de också kallas, påminner på många sätt om drömmar eftersom de också bakas av mördeg. Den stora skillnaden är att hallongrottorna även har en klick hallonsylt i mitten. En av våra favoritsmåkakor!

Finska pinnar är trots sitt namn ett svenskt påfund. Liknande kakor bakas över hela världen, men vår svenska variant består av en mördeg gjord av bittermandel, smör, vetemjöl, vatten och socker. Degen bakas ut och formas till små pinnar som man sedan strör krossad sötmandel och pärlsocker över.

Jitterbuggare är en spännande gammal kaka som även kallas marängrulle. Det är en mördegskaka med marängfyllning. Mördegen kavlas ut och man brer på en marängkräm. Degen rullas sen ihop likt en rulltårta som man till sist skär i skivor.

Chocolate chip cookies är en amerikansk småkaka med bitar av choklad, men den kan även innehålla exempelvis nötter och tranbär. Kakan uppfanns av de amerikanska kockarna Ruth Graves Wakefield och Sue Brides 1938. De ville erbjuda sina gäster något nytt och succén var ett faktum. Under andra världskriget skickade man till och med chocolate chip cookies till amerikanska soldater som var stationerade utomlands.

Bröd & kakor hos Dellback

Hos Dellback hittar du ett utvalt sortiment när du vill köpa bröd och kakor på nätet. Vi har varor som är producerade med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.