Choklad & snacks

PRALINER | KARAMELLER | POLKAGRISAR

Choklad & snacks

Unna dig något med kvalitet när sötsuget kickar in. På Dellback.se kan du köpa äkta polkagrisar från Gränna, ljuvliga praliner, extra fin choklad och traditionella karameller.

Chokladens historia

Chokladens väg in i våra vardagsliv har varit allt annat än spikrak och slingrar sig genom halva jordklotet. Historien om choklad tar avstamp i Mexiko runt 600 f.kr. då kakaon introducerades av Mayafolket. Chokladen spreds sedan via Columbus vidare ut i Europa och resten av världen. Snart hade Spanien monopol på importen av den nya, dyrbara råvaran kakao och en mängd chokladhus öppnade upp där kakaon serverades på traditionellt vis – i flytande form.

Mayafolket konsumerade nämligen kakaon utspädd i varmt vatten, smaksatt med vanilj, men även chilipeppar och andra starka kryddor. På de europeiska chokladhusen övergav man dock de heta kryddorna. Istället började man med tiden söta chokladdrycken, vilket ökade dess popularitet ytterligare, framförallt bland den spanska befolkningen.

Under 1800-talets första halva började man framställa kakaopulver, vilket senare skulle resultera i världens första chokladkaka. Med kakaopulvret öppnades dörren för nya chokladkreationer och snart var chokladpraliner den nya storsäljaren. Samtidigt fortsatte produktutvecklingen och snart kom nästa sensation – mjölkchokladen. All choklad innehåller kakaopulver och kakaosmör, men denna nyhet innehöll även kondenserad mjölk. Idag är mjölkchoklad den mest konsumerade typen av choklad och görs vanligtvis genom att tillsätta socker och mjölkpulver till kakaoblandningen.

Det skulle dock dröja ett tag innan chokladens framfart nådde upp till Skandinavien. Den ansågs överflödig, så pass att chokladkonsumtion i Sverige till och med beskattades under en period. Först 1872 slog Sveriges första chokladfabrik upp portarna och snart dök fler och fler upp. Idag är vi vana vid att hitta choklad i vilken mataffär som helst.

Choklad finns med stora variationer i färg, form, kakaohalt och kvalitet. Den vita chokladen sticker ut eftersom den inte innehåller kakaopulver, utan istället huvudsakligen tillverkas av kakaosmör, socker, mjölkpulver och vanilj. I vissa länder har man därför valt att gå så långt att man inte ens kallar den vita chokladen för choklad.

Hur mycket choklad äter vi svenskar?

Vi svenskar äter i genomsnitt 6,5 kilo choklad per person årligen, vilket gör oss till den sjätte mest chokladälskande befolkningen i världen. På förstaplatsen hittar vi schweizarna, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på Schweiz gedigna chokladhistoria och landets ställning som det främsta landet för chokladtillverkning. Har man världens bästa choklad måste man ju äta en bit då och då, eller hur? Vi tycker att den bästa chokladen är gjord med stor passion och med ett äkta hantverk bakom. Vill du köpa choklad online hittar du utvalda sorter på dellback.se. Kanske hittar du din nya favoritchoklad?

Choklad som present

Choklad är en perfekt present till någon du tycker om. Du kan anpassa chokladen efter tillfälle och vem du vill ge den till. Mörka chokladpraliner kan passa bra till någon med mogen smak, medan lite lättare mjölkchoklad säkert faller en yngre chokladälskare i smaken. Det är ett ypperligt sätt att visa tacksamhet och kommer troligtvis uppskattas av de flesta. När du vill beställa choklad på nätet, till dig själv eller som present, hittar du ett noga utvalt sortiment på dellback.se. Här kan du köpa chokladtryfflar, mörk choklad och alla våra favoriter från Åre Chokladfabrik. Vi på Dellback är lite extra svaga för choklad med havssalt och tryfflar med kraftig chokladsmak.

Godisets historia

Ungefär samtidigt som chokladen utvecklades började man även raffinera socker. Den nya kunskapen gjorde det möjligt att tillverka karameller, en nyhet som spreds över Europa under 1600 och 1700-talet. De nya karamellerna kallades för bröstsocker och producerades och såldes enbart på apotek. Karamellerna bestod av kristalliserad sockerlösning med olika smaksättningar, men de var inte för alla. Socker var nämligen ofantligt dyrt, vilket innebar att enbart den rika delen av befolkningen hade råd med karamellernas saftiga prislapp. Lyckligtvis blev det snart möjligt att producera svenska sockerbetor och fler godisfabriker kunde öppna under början av 1900-talet. Lägre pris på socker innebar en stor experimentlusta och snart började gelé och skum dyka upp. De nya godistyperna öppnade upp för nya spännande färger och former och mycket av det godis vi äter än idag såg dagens ljus för första gången under den här tiden.

Karies och Vipeholmsexperimenten

Men ibland kan det goda föra något ont med sig, och snart hade nästintill alla svenskar hål i tänderna. Tandvården var bristfällig och handlade främst om att dra ut trasiga tänder snarare än att laga dem. När man väl gjorde en lagning var det inte sällan det innebär en lång sjukskrivning efteråt. Svenskarnas fruktansvärda tandhälsa kostar mängder med pengar och man är inte medveten om godisets inverkan på tänderna. Snart får medicinalstyrelsen uppdraget att utreda hur karies uppstår och förebyggs. Det blev startskottet för Vipeholmsexperimenten – det största experimentet på människor i Sveriges historia. Experimentet drar igång under mitten av 1940-talet på Vipeholms sjukhus i Lund, en vårdinrättning för vad man kallade “svårskötta obildbara sinnesslöa”. Hundratals patienter får under två års tid äta mängder av godis, kola, karameller och choklad. Den ökade mängden hål i tänderna bland försökspersonerna blir ett faktum och forskarna kan nu fastställa sambandet mellan socker och karies.

Varför heter det lördagsgodis?

De i efterhand kritiserade experimenten var kontroversiella på många sätt, men den svenska befolkningens tandhälsa förbättrades drastiskt och begreppet lördagsgodis lanseras. Man kunde nämligen slå fast att det var bättre att äta mycket godis en dag, än utspritt under hela veckan. Lördagsgodis har alltså varit en grej ända sen 1950-talet och blev det nya sättet att köpa godis. Nya sorter kom och gick, men man fick antingen köpa en färdigpackad godispåse eller peka ut vilka bitar man vill ha över disk. Lösgodis skulle inte lanseras förrän 1984 när Hälsovårdsnämnden började tillåta självplock. Försäljningen slog i höjden och succén var total. Den ökade konsumtionen syns inte minst på godispåsarnas storlek som genom åren blivit större och större samtidigt som många affärer har återinfört de gammalmodiga 1,5 literspåsarna.

Hur mycket godis äter vi svenskar?

Idag äter den genomsnittliga svensken 16 kilo godis varje år, vilket gör Sverige till det mest godisälskande landet i hela världen. Vi håller fortfarande fast vid lördagsgodiset, men är inte sena med att äta rikligt med godis vid högtider som påsk och jul. Faktum är att den dag då det köps allra mest lösgodis i Sverige är just Skärtorsdagen.

När du vill köpa godis på nätet, både till högtider och som lördagsgodis, kan Dellback erbjuda många hantverkstillverkade alternativ. Vi är extra förtjusta i karameller från Mariannelunds Karamellkokeri - ett anrikt familjeföretag ett stenkast från Gustav Dellbacks hemort Eksjö. Självklart kan du köpa karameller från Mariannelunds Karamellkokeri på dellback.se.

Polkagrisens uppfinnare

Att som ensamstående mamma på 1800-talet lyckas med konststycket att skapa en av Sveriges mest sålda souvenirer måste ses som en stor bedrift. Och troligtvis hade Amalia Eriksson ingen aning om vilken succé hennes polkagrisar skulle bli när hon i Gränna 1859 bestämde sig för att öppna ett bageri och tillverka den nya randiga karamellen. På den tiden var det egentligen inte tillåtet för kvinnor att driva företag, men eftersom Amalia var änka med en dotter att försörja fick hon tillåtelse av sociala skäl.

Polkagrisens historia

Polkagrisen, som fortfarande är ohotad symbol för Gränna, består egentligen bara av socker, vatten och ättika. Blandningen för polkagris hettas upp och delas i två delar – den ena färgas röd och den andra smaksätts med pepparmyntsolja. När degarna börjar stelna sätts de ihop till en lång stång som sedan vrids för att göra polkagrisen randig. Polkagrisreceptet må låta enkelt, men under 1800-talets andra halva blev polkagrisens succé ett faktum och efterhand började fler tillverka den rödvita godsaken för att mätta den ökade efterfrågan på polkagrisar.

Äkta polkagrisar

Äkta polkagrisar går att få i en mängd olika former och storlekar – stänger, käppar, nappar och kuddar, från minsta lilla polkagris-skruv till världens största polkagris med den otroliga vikten på 2,3 ton. Att tillverka äkta polkagrisar är ett riktigt mathantverk och numera är det heller inga konstigheter att hitta polkagrisar med andra smaker än de rödvitrandiga originalstängerna. Vad sägs om Gin och tonic, ingefära eller kanske fläder? Oavsett vad man föredrar så är en sak säker – Gränna präglas starkt av sitt polkagris-arv. Amalia Eriksson står som staty i staden och varje år anordnas polkagris-VM där de bästa polkagrisbagarna samlas och gör upp.

Polkagrisar på julen

Många förknippar polkagrisen med julen. Framförallt i USA är det inte ovanligt att använda polkagrisar som dekoration, i synnerhet polkakäppar som kan hängas upp i julgranen. De amerikanska polkagrisliknande godiskäpparna kallas för “candy canes” och sägs härstamma från tyska Köln. Enligt vissa källor börjar historien redan år 1670 när en körledare i Kölns katedral bad en lokal godistillverkare att skapa sockerstänger att ge till barnen i kyrkan, i syfte att minska oväsendet. Man ville dock inte att utdelandet av godis skulle framstå som alltför okristligt och gav därför stängerna en krokliknande form för att påminna om herdarna som besökte Jesusbarnet.

Polkagris hos Dellback

När du vill köpa äkta polkagrisar från Grännas polkagrisfabriker finns ett stort utbud på dellback.se. Hos oss kan du enkelt beställa polkagrisar online. Gustav Dellback, som tidigare bott i Gränna, har valt ut sina främsta favoriter bland alla polkagrisar som han är övertygad om att fler kommer tycka om. Här hittar du polkagrisar i en mängd olika smaker och former – gjorda på traditionellt sätt med hantverket i fokus. Polkagrisar är dessutom en rolig present att ge bort och uppskattas av de flesta.

Vad är lakrits gjort av?

Lakritsroten är en växt som under flera årtusenden har använts som naturläkemedel. Faktum är att lakrits till och med såldes på apotek så sent som under 1900-talet. Genom åren har lakritsroten tillskrivits en mängd hälsofrämjande egenskaper; bra för magen, slemlösande, hostdämpande, inflammationsdämpande och effektiv mot trötthet – för att nämna några av dem. Lakrits växer som en buske och har långa rötter som skördas, torkas, mals och kokas ihop till en massa. Den pressas sedan ihop till lakritsstänger eller torkas på nytt och mals ner till lakritspulver. Lakritsroten trivs i torra klimat och växer därför på många olika platser i världen, exempelvis i Italien, Kina och Australien.

Lakritsens historia

Under 1500-talet blev England centrum för lakritstillverkning och man testade sig fram till olika typer av lakritsgodis genom att kombinera lakritspulver med mjöl och socker. Senare på 1600-talet nådde lakritsen även Sverige. Idag förknippar vi främst lakritsroten med tillverkning av sötlakrits och saltlakrits. Sötlakrits är egentligen vanlig lakrits, men har fått namnet för att särskilja den lite extra från saltlakritsen som innehåller salmiak. Sötlakrits är dock inte ett så dumt namn – det naturliga sötningsmedlet i lakrits, glycyrrhizin, är nämligen 50 gånger sötare än socker.

Hur mycket lakrits äter vi svenskar?

Större delen av Europas produktion av lakrits sker i Spanien, Italien och Turkiet. I Sverige äter vi cirka 1 kg lakrits per person årligen, vilket är ungefär hälften av våra nordiska grannars lakritskonsumtion. Oftast hamnar lakritsen i våra godispåsar, men det finns otroligt många användningsområden för lakrits. Kombinationen glass och lakrits är en stor favorit hos många, men varför inte även tillsätta lakrits nästa gång du bakar muffins eller en kladdkaka? Bakning och desserter passar extra bra för den söta lakritsen, men faktum är att den även kan användas i matlagning. En nypa lakrits ger en ny spännande smak, till exempel när du ska lägga in sill eller göra din egen glaze till sommarens alla grillningar.

Lakrits hos Dellback

Köp lakrits online enkelt och smidigt på Dellback. Hos oss kan du beställa extra fin lakrits från tillverkare med stor passion för sitt hantverk. Oavsett om du vill ha din lakrits söt eller salt är vi säkra på att du kan hitta din nya lakritsfavorit på dellback.se. Vi har valt ut den lakrits vi tycker är allra godast och vi hoppas att du ska tycka om den lika mycket som vi.