För hemmet

HANDSPRIT | BISALVA | LINOLJESÅPA

För hemmet 

Låt ditt hem omfamnas av omsorgsfulla kvalitetsprodukter. På Dellback.se kan du köpa handsprit i fin förpackning, skonsam linoljesåpa, vackra kort och mycket mer.

Inredning genom tiderna

Hur vi väljer att möblera och dekorera våra hem har minst sagt varierat genom årtiondena. Det glada 1950-talet bubblade av framåtanda och lättnad över att andra världskriget var slut. Man gillade varma, mustiga färger och exotiska mörka träslag som teak och mahogny. Fondväggar, grafiska mönster och det nya trendmaterialet plast var andra stora favoriter. Inredningen var mjuk och varm, vilket skiljde sig mycket från tidigare årtiondens mer sterila inredning. Årtiondets optimistiska inredning grundas också i att masstillverkningen av möbler har kommit igång på allvar, vilket resulterade i lägre priser och att fler har råd att inreda sina hem. Stort fokus låg på umgänge med familjen och man ville ha bekväma möbler, barskåp och otympliga bokhyllor. För den som hade råd var även tv:n en självklar del av vardagsrummet.

Det hippa och rebelliska 1960-talet

1960-talet var tiden för revolt. Kamper och protester utspelades över hela världen och det relativt präktiga 1950-talet fick gå åt sidan och göra plats för starkare färger och större mönster - i alla fall hemma hos en del. I många svenska hem levde 1950-talsstilen kvar och det var fortfarande vanligt med mörka exotiska träslag och smutsiga nordfärger. På 1960-talet älskar vi dessutom vinylgolv och heltäckningsmattor, såväl som vävtapeter och paisleymönster. Nu tar även IKEA plats i folkhemmet och 1965 öppnas varuhuset i Kungens Kurva i Stockholm – en milstolpe som fick allt fler att upptäcka fördelarna med att beställa möbler på postorder. Billiga möbler var dessutom perfekt när miljonprogrammet drog igång och många nya bostäder skulle inredas.

Hur inredde man på 1970-talet?

1970-talet tog med sig färgpaletten och revoltkänslan från 1960-talet, men det kombinerades med ett starkt miljötänk och fascination för teknologi. Resultatet blev fortsatt murriga färger som orange och brunt, och naturmaterial som blandas upp med plast och textil. Mönstren blev ännu större och fungerade som kuliss för stora krukväxter och mjuka manchestersoffor. På 1970-talet var familjen återigen i fokus, med jämställdhet och barnen som högsta prioritet. Ytor för umgänge var därför viktigt och den öppna planlösningen blir vanligt i många svenska hem. Gillestugan blir populär och snart vill alla ha ett pingisrum och hobbyrum i källaren.

1980-talet – en tid för individualism och lekfullhet

De tidigare årtiondena hade gått i relativt lika spår - murriga färger, stora mönster och ett genomgående miljötänk med stor vördnad för kollektivet. På 1980-talet kastas allt omkull och byts ut mot pastellfärger, böljande former och en ganska konstig mix av spegelväggar, porslinsfigurer och torkade blommor. Den svulstiga inredningen var en effekt av individualismens genomslag – nu skulle man satsa på sig själv och då var det viktigt att ta plats och synas. Den nya ekonomin med en spirande yuppiekultur kickade igång konsumtionen och vi ville ha lyx, kitsch och en stor gnutta piffighet. Fluffiga skinnsoffor var supertrendiga, likaså vattensängar, rökfärgade glasbord och telefoner i form av hamburgare och högklackade skor.

Renare linjer och minimalism på 1990-talet

På 1990-talet är vurmandet för pasteller ett minne blott. Nu vill vi ha koboltblått, terracotta och rött - allra helst som tapet på väggen med en mönstrad bård till. Tulpanmotiv, uppblåsbar inredning och plastdraperier var supertrendigt. Vi gillade också geleljus, bonsaiträd och gigantiska ställ för alla våra CD-skivor. Grungen slog igenom och bidrog till att vi drog oss ifrån det kitschiga mot det mer sobra. Det nya årtiondet var kanske inte vad vi idag skulle kalla stilrent, men jämfört med 1980-talet började man nu röra sig mer mot avskalade rena linjer. Kanske var det en försmak på kommande årtiondens kärlek för minimalism?

Hur använder man handsprit?

När tillgången till tvål och vatten är begränsad är det bra att använda handsprit. Det viktigaste är att handspriten innehåller minst 60% alkohol, eftersom det är då den är som mest effektiv. Ibland kan det vara smart att ha handsprit stående framme för att påminna sig själv och andra om att hålla god handhygien. Många gånger kan det vara lättare att ta en klick handsprit i farten än att gå in i badrummet att tvätta händerna, även om det är rekommenderat i första hand. När du tvättar händerna, tänk på att använda rikligt med tvål och se till att hela händerna är täckta med lödder. Det kan vara lätt att glömma tummarna, mellan fingrarna eller ovansidan av händerna, men otroligt viktigt för att få bort alla bakterier och virus. Detsamma gäller när du smörjer in dig med handsprit – handflatorna, fingertopparna, tummarna, mellan fingrarna och ovansidan av händerna - allt ska smörjas in.

Handsprit på Dellback

Är det dags att fylla på med handsprit hemma? Vi på Dellback har valt ut handsprit som håller hög kvalitet och dessutom är svensktillverkad. Handspriten kommer i en snyggt designad flaska, allt för att uppmuntra till att ha handspriten ståendes framme så man påminns om att hålla god handhygien. På så sätt kan smittor, virus och bakterier förhindras från att spridas och vi kan tillsammans hålla oss friskare.

Tvål genom tiderna

Att känna sig ren är viktigt för de flesta av oss. En dusch på morgonen, lite deodorant under armarna eller en skvätt parfym på handlederna – vi gör många saker som får oss att känna oss lite fräschare. Allting började egentligen i Mesopotamien 3000 år f.Kr. och vad vi känner till som det första receptet på tvål. Då blandade man djurfett och aska, en kombination som faktiskt rengör, trots att blandningen idag inte låter särskilt renlig. Om vi spolar fram tiden några tusen åt hamnar vi i Egypten år 1500 f.Kr. Här hade man tagit den tidiga tvålen till nästa steg och börjat blanda aska med olja, en kombination som kunde användas för att rengöra det mesta. I Grekland var de vanligt att använda hårdare rengöringsmaterial som sand och pimpsten, vilket troligtvis funkade som en typ av skrubb. Även romarna var intresserade av renlighet och i synnerhet tvagning - en ritual som hos dem bestod av att smörja in kroppen med olja som sedan skrapades av.

Den moderna tvålen blir till

Den här nivån av hygien skulle dock snart, precis som romarriket, falla sönder. Intresset för tvål och såpa försvann och Europa blev alltmer smutsigt och därför sjukdomsdrabbat. I andra delar av världen skedde istället det motsatta och en modern tvålkultur började blossa upp, dramförallt i Mellanöstern. Här började man nu tillverka tvål gjord på vegetabilisk olja, aska, örter, lut och kalk. Resultatet blev en hård tvål som är väldigt lik de tvålar vi använder än idag. Med tiden skulle tvålfabriker öppna i exempelvis i Aleppo, en stad som än idag är känd för sin tvål. Den hårda tvålen spreds vidare till södra Europa och Spanien kom att bli Europas tvålcentrum.

Renlighet blir syndigt

Under medeltidens slut kom nästa stora bakslag för tvålen. Den kristna kyrkan ansåg att renlighet var en stor synd och nedsatt hygien blev därför ett sätt att visa sin starka tro. De kommande århundradena präglades därför av en smutsig tillvaro där man valde att täcka över smutsen snarare än att tvätta bort den. Lager av parfym och puder användes för att försöka fräscha till sig, men bara för de allra rikaste som hade råd. Troligtvis fortsatte man att tillverka såpa ute i stugorna, men den användes till annat än kroppen i första hand.

Tvålen blir industriell

Kemiska framsteg under 1800-talet, ledda av den franska kemisten Michael Eugéne Chevreul, lade grunden för att kunna ta tvåltillverkningen från hemmet till fabriker. Under 1800-talet börjar tvål tillverkas industriellt, vilket innebar lägre priser och större efterfrågan. Den gamla rädslan för renlighet var utbytt mot nya insikter om hur god hygien hänger ihop med välmående. Tvåltillverkningen hade historiskt sett varit störst i södra Europa och mellanöstern, men Sverige var inte sen på bollen och 1812 öppnade tvålfabriken Göta Lejon i Göteborg. Det var en av de första svenska tvålfabrikerna, men tillverkade även talgljus, vaxljus och såpa.

Vad är linoljesåpa?

Linoljesåpa är en mångsidig naturlig produkt som bör ha en given plats i ditt städskåp. Med sina närmast oändliga användningsområden är det toppen att alltid ha en skvätt linoljesåpa lättillgängligt hemma. Linoljesåpa tillverkas genom att koka linolja, som i sin tur görs på linfrön från lin. Såpan rengör, vårdar och återfettar, vilket gör att den kan användas till bland annat tvätt och städ, men även som smörjmedel och färgborttagning. Har du trägolv hemma så får du inte missa att använda linoljesåpa nästa gång de ska skuras. Såpan görs sig allra bäst på gamla trägolv och rengör skonsamt, men effektivt, och kommer få dina golv att se ut som nya. Vi på Dellback tipsar om att använda såpan som ugnsrengöring. Stryk på ett tunt lager ren linoljesåpa på ugnsluckan, starta ugnen och sätt den på 100 grader. När ugnen når upp i temperatur stängs den av och får svalna. Därefter kan man skura ur den som vanligt.

Stearinljusets historia

Det finns få saker som är så förknippat med mys och stämning som stearinljus. Vi är vana vid att använda dem som en garant för trivsel, men när stearinljuset uppfanns var det snarare med dess upplysande förmåga i åtanke. Innan stearinljuset kom hade man främst använt ljus gjorda av talg och vax. Talgljusen hade dock en del nackdelar – de rann och droppade, samtidigt som de inte luktade speciellt gott. Dessa ljus började tillverkas på 1200-talet och det skulle dröja ända till 1825 innan stearinljuset kom till världen genom den franska kemisten Michael Eugéne Chevreul. Han lyckades isolera stearinsyra, som när det blandas med palmtinsyra bildar stearin. När man tänder veken på ett stearinljus avdusntar det smälta stearinet och bildar en lättantändlig gas som får veken att fortsätta brinna.

Stearinljuset i Sverige

Lars Johan Hierta var en man som reste ofta och gärna. 1937 befinner han sig i London och får syn på något han inte sett tidigare – ett ljus som brinner utan att vare sig lukta illa, droppa eller rinna. Hierta, idag mest känd som grundare av Aftonbladets, blir mycket imponerad av det nya ljuset. När han är på plats hemma i Stockholm får han hjälp av kemisten Johan Michaelsen och tillsammans tar de stearinet till Sverige 1839. Hierta grundar Liljeholmens stearinljusfabrik och snart var ruljangsen i full gång. Stearinljus var en dyr produkt och därför främst tillgänglig för en liten klick av befolkningen. Med tiden ökade konkurrensen från andra företag, men även konsumtionen och därmed produktionen, som nu hade gått från hantverk till industri.

Efter intåget av el och gas blev stearinljuset dock inte lika nödvändigt och ljusindustrin led av stora bakslag. Liljeholmens stearinfabrik fick hitta nya sätt att överleva genom produktutveckling, framförallt genom att börja tillverka tvål och smörjolja. När 1960-talet kom hade den negativa trenden vänt och stearinljuset var återigen en produkt alla ville ha hemma, men numera som stämningshöjare snarare än ljuskälla. Man växte ur den lilla fabriken i Stockholm och en ny fabrik slog upp portarna 1970 i Oskarshamn. Fabriken, som fortfarande tillverkar stearinljus på samma sätt som förr, är idag världens största tillverkare av stearinljus.

Hur tillverkas stearinljus?

Stearinljus kan tillverkas på olika sätt, men när de görs i en fabrik fyller man en uppvärmd form med flytande stearin som sedan långsamt kyls ner. Innan formen fylls med stearin monterar man även en veke i den. När ljuset har stelnat kan man plocka ut det ur formen. Om man är pysslig av sig kan man stöpa ljus hemma. Det går dock inte att stöpa ljus av enbart 100% stearin, utan det krävs att man blandar upp ljusmassan med paraffin. Man använder pinnar där vekar i lagom längd knyts fast som man sedan doppar i ljusmassa – om och om igen, tills ljuset fått den tjocklek man vill ha. När du vill köpa stearinljus på nätet kan vi på Dellback erbjuda våra favoriter. Vi har valt ut högkvalitativa ljus som är gjorda med stor kunskap och passion bakom. Köp dina nya favoritstearinljus på dellback.se.

För hemmet hos Dellback

Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.