Kaffe & te

KAFFEBÖNOR | KOKKAFFE | TE

Kaffets historia

Den varma mörkbruna drycken har gjort många av oss smått beroende och knappt fungerande utan den på morgontimmarna. Kaffesmaken i kombination med den uppiggande effekten uppskattas idag lika mycket idag som för tusen år sen – faktum är att kaffeträdet har vuxit i Afrika i tusentals år. Ingen vet exakt hur eller när kaffet upptäcktes, även om det finns många legender om dess ursprung. En etiopisk legend berättar om getherden Kaldi som upptäckte att hans getter blev extra energiska efter att ha ätit bär från ett visst träd. Getterna ville inte sova om natten och han rapporterade sin upptäckt till abboten i det lokala klostret. Abboten testade att blanda upp bären med vätska och upplevde samma sak - han höll sig pigg och alert genom de långa timmarna med kvällsbön. Abboten delade sin upptäckt med de andra munkarna i klostret, och kunskapen om de livgivande bären började spridas. När kaffet nådde den arabiska halvön påbörjades en resa som skulle föra dessa bönor över hela världen.

Det arabiska kaffet

Odling och handel med kaffe tog fart på den arabiska halvön. Under 1500-talet odlades det kaffe i bland annat Persien, Turkiet, Egypten och Syrien. Kaffet började bli folkligt, men det dracks inte bara i hemmet. Många allmänna kaffehus öppnar och de är välbesökta. Hit kunde man gå för att dricka kaffe och samtidigt samtala, lyssna på musik, spela schack och höra de senaste nyheterna. På så sätt blev dessa kaffehus viktiga centrum för informationsutbyte. De tusentals pilgrimer från hela världen som årligen besöker den heliga staden Mecka bidrar även till att kaffet sprids snabbt, även utanför den arabiska halvön.

När kom kaffet till Europa?

Européer som återvände hem efter besök på den arabiska halvön började så småningom vittna om en ovanlig svart dryck de stött på under resan. Det blev startskottet för kaffets spridning till Europa och under 1600-talet var succén ett faktum - kaffet var där för att stanna och blev populärt över hela kontinenten. Vissa reagerade på den nya drycken med misstänksamhet och kallade kaffe för Satans uppfinning. Det gick till och med så långt att Venedigs präster fördömde kaffet när det nådde staden 1615. Kontroversen blev så stor att påven Clement VIII ombads att ingripa. Han bestämde sig för att smaka på drycken innan han fattade ett beslut. Han ansåg att drycken var utsökt gav den därmed det påvliga godkännandet.

Kaffe började ersätta dåtidens vanliga frukostdrycker som framförallt bestod av öl och vin. De som drack kaffe istället för alkohol började dagen med hög energi och med en klart förbättrad kvalitet på sitt utförda arbete. Likadana kaffehus som öppnade på den arabiska halvön börjar nu ploppa upp i Europas största städer och blir även här en mötesplats för stimulerande samtal. I mitten av 1600-talet fanns det över 300 kaffehus i London. Ungefär samtidigt började man skeppa kaffe till New Amsterdam, idag mer känt som New York. Kaffet hade svårt att stå sig mot favoritdrycken te, men när kung George III införde tunga skatter på te som mynnade ut i upproret Boston Tea Party seglade kaffe upp som nummer ett.

Kaffeplantager över hela världen

Eftersom efterfrågan på kaffe blev allt större påbörjades många försök att odla kaffe på andra ställen än den arabiska halvön. Holländarna försökte få plantor att växa i Indien, men försöket misslyckades och man testade istället på ön Java i nuvarande Indonesien. Där gick det bättre och snart hade holländarna en produktiv och växande handel med kaffe. De utvidgade sedan odlingen av kaffeträd till öarna Sumatra och Celebes. Men kaffet skulle även nå andra delar av världen. 1714 fick kung Louis XIV av Frankrike en gåva av borgmästaren i Amsterdam. Det var en kaffeplanta och kungen beordrade att den skulle planteras i den kungliga botaniska trädgården i Paris.

Några år senare, 1723, fick en ung marinofficer vid namn Gabriel de Clieu med sig ett skott från kungens kaffeträd och reste till den franska ön Martinique. Skottet planterades och snart blomstrade plantan tillsammans med över 18 miljoner kaffeträd som började växa på Martinique de kommande femtio åren. Otroligt nog är den plantan förälder till alla kaffeträd i hela Karibien såväl som hela Syd- och Centralamerika.

Mängder av missionärer, resenärer, handelsmän och kolonister fortsatte att sprida kaffefrön till nya länder och kaffeträd planterades över hela världen. Plantager etablerades i tropiska skogar och på robusta högländer. Vissa grödor blomstrade, medan andra var kortlivade. Nya nationer grundades på kaffekolonier. Förmögenheter skapades och förlorades. I slutet av 1700-talet hade kaffe blivit en av världens mest lönsamma exportgrödor. Efter råolja är kaffe den mest eftertraktade varan i världen.

Vilka kaffedrycker finns det?

Espresso är en liten stark kaffedryck som är grunden för många andra kaffedrycker. Espresso är populär över hela världen och drick oftast som en shot på grund av den lilla storleken. Ristretto är en mindre, mer koncentrerad espresso, medan lungo är en större, mer utspädd, variant.

Bryggkaffe är svenskarnas favorit och bryggs annorlunda än espresso. Oftast använder man malda kaffebönor i ett filter och låter varmt vatten rinna igenom.

Cappuccino består av tre lika delar espresso, varm mjölk och skummad mjölk. Resultatet blir en krämig kaffedryck som serveras i en bredare kopp och gärna toppas med lite kakaopulver.

Caffe Latte är en ännu mjölkigare variant än cappucino. Den innehåller också espresso, men desto mer varm mjölk. Den milda latten är en av de mest populära kaffedryckerna och gör sig allra bäst i ett högt glas.

Caffe au lait betyder kaffe med mjölk och är en variant på caffe latte. Istället för espresso använder man bryggkaffe, vilket ger en viss skillnad i smak och intensitet. I Sverige hårdlanserades Caffe au lait av mjölkindustrin i ett lyckat försök att öka svenskarnas mjölkkonsumtion.

Macchiato finns i två former - Espresso Macchiato och Latte Macchiato. Den förstnämnda är en espresso med en gnutta skummad mjölk på toppen, medan en Latte Macchiato egentligen är det motsatta – varm och skummad mjölk med espresso på toppen.

Caffe Mocha är en espresso som blandas med varm chokladsås och sedan fylls upp med ångad mjölk. Caffe Mocha är ofta ett alternativ för de som vill ha en sötare dryck och har svårt för stark kaffesmak.

Cortado är en liten spansk kaffedryck som består av en dubbel espresso med motsvarande mängd skummad mjölk. Den serveras ofta i en espressokopp.

Flat white dricks framförallt i Australien och Nya Zeeland och ses som en blandning av cappuccino och caffe latte. Den brukar vara i samma storlek som en cappuccino och består av en del espresso och två delar skummad mjölk.

Americano är en amerikaniserad espresso, vilket innebär att den späds ut med hett vatten för att få en mildare smak och efterlikna bryggkaffe. Kaffedrycken sägs ha uppkommit genom att amerikanska soldater tillsatte vatten i det europeiska kaffet för att få det att smaka som hemma.

Kaffe på Dellback

Dags att köpa kaffe? På dellback.se hittar du våra utvalda kaffefavoriter. Oavsett om du föredrar kraftig mörkrost, lättare mellanrost, smakrik espresso eller smidiga kaffekapslar så har vi kaffet för dig. Vi gillar riktigt hantverksmässigt producerat kaffe med djupa smaker och intensiv doft av kaffe. Beställ kaffe på dellback.se.

De första legenderna om teet

Historien om teets ursprung är en salig blandning av myter, legender och fakta. Den ser olika ut beroende på var i världen du befinner dig, men i den kinesiska versionen börjar teets historia 2737 f.Kr. när kejsaren Shen Nong, en skicklig härskare och forskare, av misstag upptäcker te. När han kokar vatten trädgården faller ett blad från ett vildteträd ner i hans gryta. Kejsaren smakade på vatten och till sin stora förvåning upptäckte han att det smakade riktigt gott. Han undersökte växten vidare och upptäckte teets medicinska egenskaper.

I Indien är berättelsen annorlunda. Där lyder legenden att teet upptäcktes av prins Bodhi-Dharma, ett indiskt helgon som grundade Zen-grenen inom buddhismen. År 520 lämnade han Indien för att sprida buddhismens läror i Kina. För att bevisa några av principerna inom Zen lovade han att meditera i nio år - utan sömn. Det sägs att han somnade när slutet av meditationen närmade sig. När han vaknade var han så upprörd att han klippte av ögonlocken och kastade dem på marken. Enligt legenden började en teplantage växa på platsen för att hedra hans offer.

Teets historia

Legender och berättelser i all ära, men det är svårt att spåra teets ursprungliga rötter. Det är troligt att teplantan har sitt ursprung i regionerna runt sydvästra Kina, Tibet och norra Indien. Man tror att kinesiska handelsmän reste över dessa regioner och stötte på människor som tuggade teblad för medicinska ändamål. Det skulle dock dröja till Tang-dynastin innan konsumtionen blev utbredd. Dryckens popularitet växte ytterligare, teskatter infördes och te erkändes som Kinas nationaldryck. Århundradena som följer skulle bli kända som den romantiska te-eran och många konstnärliga uttryck innehöll referenser och kärleksförklaringar till teet. Under den här tiden påverkade den kinesiska kulturen en stor del av konsten, politiken och religionen i Fjärran Östern.

Tekulturen når Japan

På 900-talet introducerar en japansk buddistisk munk vid namn Saichō teet i Japan. Under sin studietid i Kina upptäcker han te och tar med sig frön som han planterar vid sitt kloster. Med tiden följde andra munkar hans exempel och snart växte små teplantage upp vid fler kloster. Dessa kloster låg avskilt och på grund av deras isolerade läge spred sig inte tedrickandet till allmänheten i Japan förrän på 1300-talet.

Den populäraste metoden för att tillreda te på den tiden var genom att slipa ner tebladen till ett fint pulver med en sten. Pulvret, som kallas för Matcha, var en föregångare till den traditionella japanska teceremonin som kallas Chanoyu. Senare under Ming-dynastin började man använda hela teblad för att göra te. Man rullade tebladen och lät dem sedan torka för att stoppa oxideringsprocessen – ett tillvägagångssätt som är väldigt likt sättet vi konsumerar te på idag.

Te i västvärlden

Handelsmän, missionärer och upptäcktsresande som under 900-talet och framåt regelbundet reser fram och tillbaka mellan Europa och Orienten upptäcker snart te-traditionerna i Kina och Japan. Te blir dock inte ett stående inslag i väst förrän på 1600-talet när handeln kommer igång på riktigt. 1610 skeppades de första sändningarna av japanskt och kinesiskt te till Europa via nederländska East India Company. Stora mängder te började även flöda in i Ryssland via den berömda sidenvägen. Te blev snart högsta mode i storstäder som Amsterdam, Paris och London, men teets höga pris begränsade konsumtionen till aristokrater och kungligheter. Det här var tiden för forskning och upptäcktsresande och att dricka te blev ett sätt för de rika att uppleva Fjärran Östern utan att åka dit.

Skillnaden på svart, grönt, vitt och rött te

Svart te är den mest bearbetade tesorten, men också den mest populära i väst. Efter att bladen plockas får de torka i solen och rullas sedan för att påbörja en fermenteringsprocess. Under processen blir bladen svarta. Därefter torkas de på nytt och förpackas.

Grönt te är ooxiderat, vilket gör att teet kan behålla sin naturliga gröna färg. Grönt te innehåller mycket C-vitamin, mineraler och antioxidanter. De plockade tebladen ångas för att sedan rullas i olika former innan de till slut torkas. På grund av att det gröna teet är ooxiderat innehåller de låga nivåer av koffein.

Vitt te är den minst bearbetade av alla tesorter. De vita tebladen plockas tidigt på året, innan knopparna har slagit ut. Därefter får tebladen torka i solen. Vitt te innehåller minst mängd koffein av alla tesorter och har en lätt och subtil smak.

Rött te, även kallat rooiboste , är ett koffeinfritt te med mycket C-vitamin. Rooibosblad skördas under sommaren och går sedan igenom en oxidationsprocess som får bladen att ändra färg från grönt till rött. Rooiboste innehåller mycket nyttigheter och eftersom teet är koffeinfritt passar det även bra för gravida kvinnor.

Te hos Dellback

Te är ett måste under kyliga mornar och mörka kvällar. När det är dags att fylla på förrådet och köpa nytt te finns dellback.se. Vi har samlat våra te-favoriter och har svart, grönt, vitt och rött te i mängder av smaker och blandningar. Vi hoppas att du ska tycka om dem lika mycket som vi gör! Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.