Olja & vinäger

RAPSOLJA | MALTVINÄGER | RAMSLÖKSVINÄGER

Rapsoljans historia

De vackra gula fälten vi ser under somrarna gömmer en riktigt användbar och bra källa till fett. Raps tillhör kålfamiljen och är nära besläktad med senap. Raps har länge odlats i Sverige, men rapsoljan har traditionellt sätt använts industriellt snarare än i matlagning. Smörjolja och lampolja var två vanliga användningsområden och det skulle dröja ända fram till 1970-talet innan den kulinariska rapsoljan fick fäste i Sverige. Oljan pressas från rapsfröet och kan framställas både genom kallpressning och varmpressning. Vid kallpressning får man olja som behåller sin naturliga smak, färg och doft, men även vitaminer och näringsämnen. Oljan får en intensivt gul färg med nötiga smaktoner. Den kallpressade rapsoljan har högre kvalitet och är mer exklusiv än den varmpressade rapsoljan som har en blekare färg, är mindre smakrik och dessutom saknar många näringsämnen som försvinner i processen. På dellback.se kan du köpa kallpressad rapsolja av högsta kvalitet – alltid från Sverige och framställd med kärlek och passion.

Rapsolja på Dellback

En gyllene rapsolja bör finnas i alla hushålls skafferi. Köp hantverksmässigt producerad rapsolja på dellback.se. Vi har valt ut rapsolja som är tillverkad i Sverige och håller hög kvalitet. Vår rapsolja är producerad med stor omsorg och passion av duktiga mathantverkare. Den är perfekt att använda som vardagsolja, exempelvis till stekning och bakning. Beställ svensk rapsolja hos oss på Dellback.

Solrosoljans historia

Stora, kommersiella solrosodlingar är ovanligt att se i Sverige, men de vackra blommorna innehåller mängder av frön som kan användas för att utvinna solrosolja. Den vilda solrosen har sitt ursprung i Nordamerika, men växten kommersialiserades först i Ryssland. Det var dock den amerikanska ursprungsbefolkningen som domesticerade växten, vilket gjorde att solrosen fick ett enda huvud och en mängd olika fröfärger, till exempel svarta, vita, röda och svartvitrandiga. Solrosen var vanlig bland indianstammar i hela Nordamerika och man har hittat bevis som tyder på att växten har odlats ända sen 3000 f.Kr. Fröna maldes ner till mjöl som sedan användes för att baka kakor och bröd. Det kunde sedanätas tillsammans med grönsaker som bönor, squash och majs. Det var också vanligt att äta fröna som mellanmål. Solrosfröet användes också till annat än livsmedel, exempelvis kunde frönas färgämne användas för att färga textilier, som kroppsmålning och andra dekorationer. Delar av växten användes också medicinskt mot ormbett och som salva. Fröets olja användes på huden och i håret, samtidigt som den torkade stjälken användes som byggnadsmaterial.

Solrosen sprider sig över världen

Omkring år 1500 togs den exotiska nordamerikanska solrosen till Europa av spanska upptäcktsresande. Växten spreds snabbt över Västeuropa, men främst som en prydnadsväxt, även om viss medicinsk användning också förekom. År 1716 beviljades ett engelskt patent för pressning av solrosolja, och solrosen blev allt mer populär att odla. En bit in på 1800-talet börjar man tillverka solrosolja industriellt och det stor genomslaget kommer när den ryska ortodoxa kyrkan förbjuder nästintill alla oljor, förutom just solrosoljan. Snart odlas solrosor över stora delar av Ryssland och fröerna sprids via ryska emigranter åter till Nordamerika. Sedan går allt i rasande tempo – Kanada startar det första statliga solrosprogrammet, USA utökar sin odling för att möta den ökade efterfrågan från Europa och solrosoljan blir ett allt vanligar inslag i vardagslivet.

Solrosoljans användningsområden

Om du vill ha en solrosolja som innehåller E-vitamin och antioxidanter ska du välja en kallpressad sådan. Den kan inte användas vid höga temperaturer, men är perfekt att använda i kalla såser som aioli och majonnäs. Om du istället är ute efter en solrosolja med neutral doft och smak som kan användas för stekning och fritering är det bäst att använda en varmpressad. Vi på Dellback föredrar den kallpressade solrosoljan och använder den helst i en salladsdressing tillsammans med lite balsamico!

Kokosoljans historia

Den exotiska doften av kokos påminner om sommar, sololja och Piña Coladas. Idag kan vi enkelt njuta av kokosnöten i många olika former - som den är eller i form av kokosmjölk, kokosvatten eller kokosolja. Kokospalmer har funnits i tusentals år och odlats i tropiskt klimat, framförallt i Sydamerika, Afrika, Indien och stora delar av Asien. I dessa områden har kokosnöten varit en viktig del av vardagslivet och man har tagit tillvara på alla delar av den. Enligt historien ska kokosnöten ha odlats i Indien långt före Kristus. Kokosfarmar blev senare vanliga i Sri Lanka, Filipinerna, Malaysia och Indonesien. Kokosnöten spelade en viktig roll som baslivsmedel i de tropiska länderna och formade civilisationens utveckling.

Kokosoljans fördelar

Kokosoljan har tidigare fått negativ publicitet på grund av att sitt höga innehåll av mättade fetter. Nya studier visar dock att kokosoljan har en unik strukturell sammansättning av fetter som gör den lättsmält samtidigt som den hjälper kroppen att ta upp viktiga näringsämnen. Det mättade fettet som finns i kokosolja är alltså positivt för vår hälsa. Kokosoljan har också antibakteriella och fuktgivande egenskaper och används därför ofta i både hudvård och hårvård.

Linfröolja

Linfröolja är precis vad det låter som – olja pressad på linfrön. Linfröolja kan användas i exempelvis linoljefärg och som träimpregnering, men också i matlagning. Linföroljan är rik på essentiella fettsyror som omega-3 och är därför väldigt hälsosam. En av dessa är alfalinolensyra som kroppen i sin tur kan omvandla till andra nyttiga fetter som viss del kan konvertera till de nyttiga fetterna DHA och EPA. Linolja innehåller även E-vitamin, en viktig antioxidant som skyddar cellerna.

Olivoljans historia

En trogen tjänare på köksbänken eller i skafferiet – de flesta av oss tar olivoljan för givet och som en självklar del av matlagningen. Olivträd har odlats i Mellanöstern i flera tusen år och olivolja omnämns till och med i bibeln. Trots detta skulle det ta tid innan den gröna oljan nådde våra nordliga breddgrader och blev en del av vår vardag. Från Mellanöstern spreds olivträden vidare till Grekland, Italien och Spanien och olivoljan blev en viktig handelsvara. Olivträdet trivdes bra i det behagliga medelhavsklimatet och hade svårt att växa längre norrut - något som resulterade i att olivoljan inte spreds över hela Europa. Där fick istället smöret en viktig roll och bidrog till att matkulturerna skiljer sig betydligt mellan Nord- och Sydeuropa. Olivoljan producerades ursprungligen på små lokala gårdar, ofta drivna av familjer. Som många andra produkter förändrades tillverkningen drastiskt när industrialiseringen tog fart under 1800-talet, men än idag finns även många små olivgårdar kvar.

Hur tillverkas olivolja?

Olivträdet trivs som sagt i medelhavsklimat och finns i många olika varianter. Oliverna skördas på hösten och vintern – traditionellt sätt brukar man skaka träden, men det är också vanliga att plocka för hand. Det är viktigt att oliverna inte skadas under skörden, eftersom det då finns en risk att de oxiderar vilket leder till att smaken förstörs. Efter skörden transporteras oliverna till en bearbetningsanläggning där de sorteras, rengörs och eventuella löv eller stjälkar tas bort. Oliverna krossas och mals till en pasta som man sedan blandar med vatten. På så vis blir oljan mer koncentrerad och smaken kommer fram ordentligt. Vissa tillverkare väljer att använda värme, men risken är att blandningen blir för varm och viktiga näringsämnen försvinner. Dessutom får en olivolja inte värmas upp till mer än 30 grader för att få kallas Extra Virgin, eftersom den klassificeringen kräver kallpressning. Olivpastan pressas sen ytterligare, ofta med hjälp av centrifugalkraft, vilket gör att oljan, vattnet och resterna av oliven separeras.

Vad är skillnaden mellan olika olivoljor?

Under en olivoljas produktionsprocess finns det många olika faktorer som påverkar olivoljans färg, smak och doft. Det kan exempelvis handla om vilken olivsort man använder, var de har odlats, hur de har skördats, hur mogna oliverna var när de skördades och hur de har lagrats. Olivoljor klassificeras utifrån deras smak, produktionsmetod och surhetsnivå. International Olive Oil Council (IOOC) upprätthåller standarder som de flesta länder använder, för att man lätt ska kunna katogorisera olika typer av olivolja.

Olika typer av olivolja

Extra Virgin, så kallas extra jungfruolja, är olivolja med högsta kvalitet. Den produceras från den första pressningen av oliver och ingen värme används under produktionsprocessen. Den görs alltid på oliver som är skördade max ett dygn innan pressning. Extra jungfruolja ska även ha en surhet på under 0,8%. Virgin, jungfruolja, är av något lägre kvalitet än Extra Virgin och kommer från den andra pressningen. Oljan måste ha en surhet under 1,5%, men det är väldigt låg produktion på den här typen av olivolja, eftersom efterfrågan på marknaden för Extra Virgin är mycket högre. Olio di oliva är olivolja med sämre kvalitet och används inte i matlagning, men är populär sok ingrediens i tvålar och liknande.

Fördelar med olivolja

Olivolja är rik på en mängd vitaminer och enkelomättat fett, vilket är den hälsosamma typen av fett som hjälper till att sänka kolesterolvärdet. Förutom den positiva effekten på hjärtat, har olivolja också antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Det finns också många sätt att använda olivoljans mjukgörande egenskaper och det är en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter.

Matlagning med olivolja

En fin olivolja tillför smak och djup till nästan vilken mat som helst. Även om olivolja tål höga temperaturer är den nästan som godast när den används som den är eför att verkligen få fram oljans smak och karaktär. Olivolja kan användas både i stekpanna, i ugnen eller när du ska fritera. Olivolja är perfekt att använda för att balansera upp livsmedel med mycket syra och funkar bra som ingrediens i vinägretter, marinader och såser. Vi på Dellback tipsar om att byta ut smöret mot olivolja nästa gång du ska baka bröd!

Olivolja på Dellback

Upplev skillnaden med en riktigt fin olivolja. Vår utvalda olivolja är ett resultat av ett genuint hantverk och smakar riktigt gott. En klassiker är att ringla olivolja över tomat, mozzarella och basilika i en Capresesallad – en stor favorit hos oss på Dellback. Köp olivolja på dellback.se

Olja hos Dellback

Fyll på förrådet med olja! Hos Dellback hittar du alla olja du behöver för att briljera i köket. På dellback.se kan du köpa svensk rapsolja och smakrik olivolja. Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.