Presenter

FÖRETAGSPRESENTER | FARS DAG | JULKLAPPAR

Presenter 

Är du på jakt efter presenter till anställda, kunder eller leverantörer? Kontakta info@dellback.se så skräddarsyr vi en presentlåda efter era önskemål. En hållbar företagsgåva som verkligen uppskattas!

Julklappens historia

Glansigt papper, färgglatt snöre och om man har tur – ett klurigt, välskrivet rim. Vi verkar aldrig få nog av att ge varandra julklappar, för visst är det mysigt att göra någon annan riktigt glad? Den juliga gåvan har funnits med oss länge och det kan låta konstigt, men faktum är att julklappen faktiskt existerade innan själva julen. Fenomenet att ge bort gåvor på högtider hade nämligen existerat i flera hundra år när man började fira Jesus födelse. Att även ge presenter under den här nya högtiden var därför väldigt naturligt. Dessutom hade ju faktiskt de tre vise männen gett diverse gåvor till Jesusbarnet. Ursprungligen följde man samma exempel och gav presenter den 25 december, på Jesu födelsedag. I vissa länder, framförallt i Norden och Tyskland, började man efterhand att dela ut julklappar på kvällen den 24 december. Denna iver hade sin grund i att man på den tiden räknade att en ny dag började redan när skymningen kom.

Jultomtens historia

Den tjocka mannen med vitt skägg och en aldrig sinande säck fylld med julklappar har en brokig bakgrund. En mix av nytt och gammalt, religion och hedniska traditioner, men också massmedia och reklam. Uppfattningen om vem jultomten är och var han kommer ifrån skiljer sig mycket beroende på vem du frågar, men de flesta är överens om att han bor på ett kallt ställe, långt norrut. I Finland är man övertygad om att han bor i Rovaniemi - en stad i Lappland som till och med kallas för “the Official Hometown of Santa Claus”. Där kan du hitta såväl Santa Park som Jultomtens smedby, två nöjesparker som lockar över en miljon besökare varje år.

Vem var Sankt Nikolaus?

Enligt danskarna bor han snarare några tusen kilometer västerut, närmare bestämt på Grönland. I huvudstaden Nuuk finns världen största brevlåda i vilken tusentals brev och önskelistor landar varje år. I Sverige, precis som i många andra länder, satsar vi våra pengar på att tomten bor på Nordpolen. Åsikterna gå isär, men faktum är att jultomten från början var en riktig livslevande person som legat begravd i Italien sen tusentals år. Hans namn var Sankt Nikolaus, en biskop som hjälpte såväl barn som fattiga och sjömän. Sankt Nikolaus föddes i nuvarande Turkiet och blev i vuxen ålder biskop i staden Myra. Efter sin död skulle han bli känd för alla de godhjärtade gärningarna han utfört under sin livstid, vilket ledde till att han helgonförklarades.

Tomten kommer till USA

I Nederländerna hedrade man Sankt Nikolaus dödsdag den 6:e december med en fest som kallades Sinter­klaas­feest. Firandet bestod av festligheter och gåvor, men när dyrkandet av katolska helgon förbjöds under 1500-talet tvingades festen ske i smyg. Sinterklaas skulle senare spridas över Atlanten till Amerika där tomten gavs många av de attribut som vi förknippar honom med än idag, till exempel den runda magen, de röda kinderna och släden med renarna. Amerikanerna ändrade också dagen för firandet och började istället festligheterna dagen före julafton. Att tomten hade en släde med renar antydde att hans hem fanns på nordliga breddgrader, vilket är grunden till att hans adress sägs vara på plaser som Nordpolen, Lappland och Grönland.

Varför ger vi julklappar?

Traditionen att ge varandra gåvor i juletider har en historia som går långt tillbaka. Inom kristendomen är presenter främst förknippat med de tre vise männen och deras gåvor till Jesusbarnet. Enligt Bibeln tog de med sig guld, rökelse och myrra. Den generösa traditionen att ge presenter i december började egentligen långt innan. Vid Jesus födelse hade hedningar firat Vintersolståndet i många år, en fest som innebar god mat, dans och presenter. I forntida Rom kallades den hedniska vinterfesten för Saturnalia. Under de veckolånga festligheter gav romarna varandra gåvor, ofta keramik- eller vaxfigurer, frukt, nötter och ljus.

336 e.Kr. fastställde man dagen för Jesu födelse till den 25 december, men många hedniska traditioner fortsatte under högtiden, inklusive traditionen att ge gåvor. Med tiden skulle de nya julfestligheterna förknippas med berättelser om Sankt Nikolaus, i synnerhet hans generositet. Den mest kända historien kring hans vänlighet handlar om när han räddade tre unga kvinnor från ett liv i fattigdom genom att kasta påsar med guld ner för deras skorsten på natten. Det är därför inte speciellt konstigt att Sankt Nikolaus blev föregångaren till jultomten.

Julklappar under den viktorianska eran

Många av de traditioner som kännetecknar vårt moderna julfirande kom till under 1800-talet, i synnerhet kring hur och när vi ger varandra julklappar. Från början gav man presenter främst under den 6:e december, vilket senare flyttades till nyårsdagen. Under den viktorianska eran flyttade man återigen dagen, den här gången till juldagen. I början gav man små gåvor, exempelvis frukt, nötter, godis och små handgjorda presenter. Dessa kunde man sen hänga i julgranen – en annan jultradition som fick fäste under den här tiden.

Den moderna julklappen formas

När den industriella revolutionen senare tog fart började man upptäcka den stora affärsmässiga potentialen i julklappar. Snart började lyxiga produkter som spel, dockor, böcker och leksaker sjunka i pris och bli mer tillgänglig för medelklassen. Man började lägga julklapparna under julgranen och idén om julen som barnens magiska högtid var född. De fattiga barnen fick hålla tillgodo med frukt och nötter som lades i deras strumpor – en jultradition som spred sig under andra hälften av 1800-talet.

Julklappen i krigstider

Under andra världskriget förändrades den traditionella julklappen. Från att oftast ha bestått av lättsamma gåvorbörjade man istället ge presenter med krigstema. Militäruniformer, skyddshjälmar och krigsspel blev vanligt, både för vuxna och barn. Kriget fanns ständigt i människors medvetande och många leksakfabriker fick ställa om sin produktion för att möta efterfrågan på krigsmaterial. Snart började dessutom vanliga julklappar som tvål och godis att ransoneras och man började istället ge bort hemmagjorda presenter. Man uppmuntrade även allmänheten att donera pengar till kriget istället för att köpa julklappar.

Dagens julklappar

Efter de hårda krigsåren och tider av ransonering började butikerna återigen fyllas med leksaker och klassiska julklappar. Bilar, dockor, Meccano och modellsatser fyllde hyllorna och snart fanns det ingen hejd på hur många saker vi kunde ge varandra julklapp. Idag handlar vi svenskar julklappar för i snitt ungefär 3000 kr på person varje jul. För många företag är julhandel den viktigaste perioden under hela året och det finns inga tecken som tyder på att vi är på väg att handla mindre.

Julklappar hos Dellback

Vi på Dellback tycker att du ska satsa på julklappar med kvalitet och ett gediget hantverk bakom. Hos oss hittar du presenter för alla åldrar, i alla prisklasser. Vi rekommenderar att köpa äkta polkagrisar till julen – en rolig present som uppskattas av de flesta. Äkta polkagrisar är dessutom perfekt att ha som julklappar i julklappsleken. Kanske har du istället en chokladälskare i din närhet? Då har vi mängder av lyxig choklad att välja mellan, alltid med en fantastisk smak och hantverksmässigt tillverkad. Om du inte vill ge bort något ätbart har vi många fina produkter till hemmet. Vad sägs om handsprit i snygg design, miljövänligt linoljesåpa eller lyxigt diskmedel?

Varför firar vi födelsedagar?

Frukost på sängen, en fin tårta med ljus och ett kalas med nära och kära. Födelsedagar är ett härligt påhitt vi inte kan få nog av och idag är det många som till och med gör sin födelsedag till en födelsedagsvecka. Hur kommer det sig egentligen att våra födelsedagar firas så stort? Att fastslå födelsedagens födelsedag är ingen enkel uppgift, men det finns en rad teorier som sammanfogats till en ungefärlig historia.

Födelsedagens historia

Troligtvis började firandet vid faraonernas kröning i forna Egypten. När en farao kröntes ansåg man att han förvandlats till en gud, och därför blev kröningsdatumet mycket viktigare än födelse till världen. Forskare har pekat på Bibelns hänvisning till en faraos födelsedag som det tidigaste kända omnämnandet av ett födelsedagsfirande, men andra forskare anser att denna födelsedag hänvisar till kröningsdatumet, och alltså en faraos gudomliga födelsedag. Grekerna lade senare grunden för hur våra födelsedagstårtor skulle se ut. För att hylla månguden Artemis offrade de månformade kakor som de satte ljus på. Tanken var att återskapa månens utstrålning och hennes skönhet. Man tror att grekerna tog idén om födelsedagsfirandet från egypterna, eftersom man precis som egyptierna firade sina gudar och gudinnor.

Den vanliga födelsedagen tar form

De flesta forskare är överens om att det var romarna som började fira vanliga dödliga människors födelsedagar. Enskilda personer firades av vänner och familj, men mer kända medborgares födelsedagar firades som allmänna helgdagar. Den 50-åriga födelsedagen var den allra viktigaste. Den som fyllde år skulle då firas med en särskild tårta gjord av vetemjöl, olivolja, honung och riven ost. Allt detta gällde dock ara den manliga befolkningen och det skulle dröja ända till 1100-talet innan man började fira kvinnors födelsedagar. Den kristna kyrkan var av uppfattningen att människor föds syndiga och att födelsedagar var ett hedniskt påfund. Man var därför starkt emot firandet av dem ända fram till 400-talet då man började fira Jesus födelsedag.

Idén om födelsedagsfirandet spreds över världen och blev vanlig i många länder. I 1700-talets Tyskland började man fira Kinderfeste, något som idagskulle kalla barnkalas, komplett med tårta och ljus. Barnen fick ett ljus för varje år de hade levt, plus ett extar ljus för att symbolisera hoppet om att leva i minst ett år till. Att blåsa ut ljusen och önska sig något var en tradition somtog fart under dessa firanden. Sockriga tårtor var längenågot som bara de allra rikaste hade råd med på grund av de dyra ingredienserna. Efter den industriella revolutionen kunde man börja massproducera tårtor till ett billigare pris och fler kunde ta del av dem.

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag infaller 14:e februari och är dagen för spirande känslor och kärleksfulla presenter. Den romantiska dagen har sitt ursprung i kärleksfestivalen Lupercalia - en romersk högtid som ägde rum i mitten av februari med syfte att fira vårens ankomst. I slutet av 500-talet ersatte påven Lupercalia med Sankt Valentinsdagen. Vi vet att det fanns många kristna martyrer med namnet Valentin, men dagen har troligtvis fått sitt namn efter en präst som blev martyr omkring 270 e.Kr.

Enligt legenden undertecknade prästen ett brev med "från din valentin" till sin älskade. Andra berättelser hävdar att dagen uppkallades efter en annan Valentin – en biskop som trotsade kejsarens order och i hemlighet vigde unga par för att skona makarna från krig. Vissa hävdar att historierna handlar om samma person, men oavsett är det inte konstigt att dagen för hans firande är förknippad med kärlek. Alla hjärtans dag-kort började dyka upp på 1500-talet och i slutet av 1700-talet började de tryckas kommersiellt. Korten har traditionellt sätt haft motiv som Amor, den romerska kärleksguden, men även hjärtan och duvor.

Kärleksfulla presenter hos Dellback

Vanliga presenter på Alla hjärtans dag är godis och blommor - speciellt röda rosor som blivit en symbol för skönhet och kärlek. Vi på Dellback föredrar ätbara godsaker och vill tipsa om vår utvalda choklad. På dellback.se kan du köpa choklad i olika former, alltifrån lyxiga chokladtryfflar till handgjorda chokladkakor. Ge din kärlek något riktigt fint. Köp Alla hjärtans dag-presenter på Dellback.

Gå-bort-present hos Dellback

Är du bjuden på en middag, ett kalas eller någon annan social tillställning? Glöm då inte att ta med en fin gå bort-present. Det är en vänlig gest och ett perfekt sätt att visa uppskattning för inbjudan. Ofta kommer man på att man vill ha med en present i sista minuten, vilket resulterar i att man tar med en flaska vin man redan har hemma, eller snabbt svänger förbi närmsta affär som säljer snittblommor. Vi på Dellback tycker dock att det är trevligare att ge bort något mer användbart och allra helst något som är gott att äta. Vi tipsar om att ta med lyxiga chokladtryfflar, en flaska smakrik äppelmust eller ett riktigt hantverksrostat kaffe. Vi är övertygade om att mottagaren kommer bli superglad - och kanske till och med upptäcka en ny favorit.

Presenter hos Dellback

Oavsett tillfälle har Dellback presenterna du söker. Här kan du köpa ätbara favoriter som choklad och polkagrisar, såväl som snygga inredningsdetaljer till hemmet. Hos oss kan du dessutom köpa presentkort – en perfekt present när du är osäker på vad du ska köpa för present. Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.