Såser

SENAP | DRESSING | MARINAD

Såser 

En bra sås kan både förhöja och förstärka smakerna i en maträtt, och ibland är det till och med såsen som är maträttens största behållning. På Dellback hittar du kalla såser som passar till det mesta, men kanske allra bäst till grillat. Hos oss kan du köpa äkta svensk senap och mycket annat. 

Vad innehåller BBQ-sås?

BBQ-såsen har en självklar plats hos många när det vankas grillat. Den rökiga såsen har sitt ursprung i södra USA som ett resultat av den långa traditionen av barbecue i regionen. Vid en äkta barbecue, som skiljer sig från vanlig grillning, använder man sig av indirekt värme med låg temperatur och tillagar därmed maten under en längre tid. Till hjälp har man ofta en smoker som används för att smaksätta maten med rök från olika trädslag, ofta hickory och äpple. BBQ-såsen används som marinad och smaksättare, framförallt till ribs och kyckling. Såsen består oftast av vinäger, tomatpuré, majonnäs, liquid smoke, lökpulver, svartpeppar och socker.

Köpa BBQ-sås

Många av de amerikanska BBQ-såserna har sitt ursprung i de östra delarna av North och South Carolina. De tidigaste såserna var väldigt tunna och gjordes med vinäger, svartpeppar och chiliflakes. Såsen populariserades av afrikanska slavar som även låg bakom utvecklingen av barbecue som matlagningssätt. I USA har de flesta av de södra delstaterna en egen variant på BBQ-sås, men med rötter i den ursprungliga såsen. I Texas använder man sig mycket av kummin, chili, svartpeppar och färsk lök, samtidigt som man använder mindre av tomat och socker. I Alabama gör man istället en vit barbecuesås som är baserad på majonnäs, äppelcidervinäger, svartpeppar, socker och salt. Vi på Dellback har valt ut den BBQ-såsen vi tycker är allra godast. Den är framtagen med stor passion och gjord för att passa extra bra till grillat, såväl kött, kyckling och grönsaker. Köp BBQ-sås på dellback.se.

Ketchupens historia

När vi pratar om ketchup i dagligt tal menar vi för det mesta tomatketchup. En skvätt till makaronerna en vanlig tisdag är antagligen standard i många svenska familjer och en riktig vardagsräddare när man vil ha en snabb och enkel sås. Det vi ofta inte tänker på är att ketchupen har en lång historia som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talets Kina. Redan då kallade man en blandning av syrad fisk och kryddor för kôe-tjiap eller kê-tjiap – en enklare typ av sås som med tiden även skulle spridas till nuvarande Malaysia och Indonesien. Därefter plockades blandningen upp av britterna och namnet utvecklades till det engelska “ketchup”.

Vad är skillnaden på ketchup och tomatsås?

Skillnaden mellan ketchup och tomatsås är egentligen inte alltför stor och beror i mångt och mycket på i vilken del av världen du befinner dig. Vad en tomatsås ska innehålla skiljer sig åt beroende på om du frågar en italienare, amerikan eller indier, men generellt sätt brukar en tomatsås bestå av tomater, olja, buljong och kryddor. Den serveras i första hand varm, till skillnad från ketchup som äts kall. Ketchup innehåller förutom tomater och kryddor även socker och vinäger. Kort sagt kan man säga att tomatsås generellt är en varm, mustigare sås, medan ketchup är en kall, sötare sås som liknar en dressing.

Svensk ketchup

Från början hade alltså ketchupen ingenting med tomat att göra. Det första receptet på tomatketchup dök upp i en amerikansk kokbok först i början på 1800-talet och skulle senare år 1876 börja tillverkas i industriell skala av ingen mindre än Harry Heinz. I Sverige skulle det dröja nästan hundra år till innan tomatketchupen fick ett genombrott med företag som Felix och Slotts i spetsen. Idag finns ketchup i många olika varianter med smaker som svamp, jalapeno och mango. Bland oss svenskar är det dock ingen tvekan om att det är tomatketchupen vi gillar mest. Faktum är att vi är det land i världen som konsumerar mest tomatketchup per person varje år! Vi på Dellback är inget undantag och vår favoritketchup är hantverksgjord, med bra tomatsmak och med en härlig balans mellan sötma och kryddighet. Köp ketchup som passar till det mesta på dellback.se.

Vad är senap gjort av?

Korv med bröd toppad med ketchup och senap är en delikatess vi börjar äta tidigt i livet, ofta på barnkalas eller barnanpassade grillmiddagar. Det gula tillbehöret finns i många svenskars kylskåpsdörrar och består av senapsfrön, vatten, ättiksprit och kryddor. Senap har använts som krydda i tusentals år och man kan spåra användningen av det smakrika fröet ända tillbaka till Indien 3000 f.Kr. Senapsfröet spreds sedan vidare till Grekland, för att till slut landa i Romarriket där man började blanda malda senapsfrön med vin och vinäger. Efter den lilla, men betydelsefulla, produktutvecklingen kom senapen till Frankrike där grunden för en gedigen senapstradition började läggas på 1600-talet.

Vad är dijonsenap?

Dijonsenap är en typ av fransk senap som är ljus i färgen och med låg sockerhalt. Den innehåller oftast vitt vin, salt och senapsfrön från svartsenap. Dijonsenapen är uppkallad efter staden Dijon - platsen där den franska senapsproduktionen drog igång på allvar. Det var även där som Grey & Poupon öppnade sin senapsfabrik 1776, ett varumärke som vi hittar på senapshyllorna än idag och som för många är synonymt med dijonsenap.

Hur gör man egen senap?

Om man inte vill köpa en färdig senap går det faktiskt bra att även göra en egen senap hemma. Det behöver inte vara särskilt svårt och det är lätt att anpassa senapen efter ens personliga smak. Man kan börja med att välja vilken typ av senapsfrön man vill använda. Det vanligaste är att blanda gula och svarta senapsfrön, men det finns även bruna och vita frön som man kombineras på olika sätt. Senapsfröna kan komma från många olika länder beroende på vilken sort man vill ha, men de främsta senapsfröproducenterna är Kanada och Nepal som tillsammans står för över hälften av all senapsfröproduktion. I Sverige föredrar vi en söt senap gjord på gula och svarta senapsfrön som blandas med ättika istället för vinäger, eller vitt vin som är det vanligaste i Frankrike. De krossade senapsfröna blandas sedan efter tycke och smak med vatten, olja, socker och salt. Om man tycker att senapen blir för stark är det ett bra tips att blanda ner crème fraiche eller vispad grädde före servering. Då får senapen en rundare, mindre skarp smak.

Köpa svensk senap

Precis som fransk senap så vilar även den svenska senapen på gamla traditioner. Redan på medeltiden började senapen som krydda ta plats bland vanliga hushåll, framförallt i Skåne. I övriga Sverige var senapen främst tillgänglig för de rikaste. Redan under den här tiden började därmed Skåne bli den svenska motsvarigheten till det franska senapsmeckat Dijon. Den typiskt skånska senapen skiljer sig dock mycket från den ljusa vitvinsbaserade dijonsenapen. Istället har den en hög andel frön från svartsenap och görs med ättika. Detta ger senapen en mörkare färg och den är även betydligt torrare och grövre i konsistensen än många andra sorters senap. Med tiden spreds senapen över Sverige och idag har många olika regioner en egen variant på senap som är typisk för det geografiska området. 1920 börjar senap tillverkas industriellt på Uppsala ättiksfabrik och får ett stort genomslag som det perfekta varmkorvstillbehöret.

Vi på Dellback tycker dock att senap passar till så mycket mer än bara korv med bröd. Varför inte göra en klassisk senapssås eller en fräsch senapsdressing med honung, olivolja och dragon? Användningsområdena är oändliga och när du vill köpa svensk senap med riktigt bra kvalitet kan du vara säker på att du hittar det på dellback.se. Vi säljer utvald äkta svensk senap som är tillverkad med stor omsorg och kunskap - både vanlig grov senap såväl som med smak av whiskey.

Vad är salsa?

En annan typ av sås är salsa som är en stor del av den latinamerikanska matkulturen. Salsa görs vanligtvis med tomater chili, lök, vitlök och koriander. Salsan kan göras både slät och med större bitar och har mer sting än många av de andra tomatbaserade såserna. Det finns även andra typer av salsa. Vi på Dellback tycker att salsa är som godast när det görs med mango, chili, lime och koriander – perfekt att ha som tillbehör till fish tacos eller grillad kyckling.

Bearnaisesåsens historia och innehåll

Såsen som de flesta av oss har misslyckats med alltför många gånger, men som ändå är mångas favorit - bearnaisesåsen. Den mäktiga gula såsen har en historia som börjar 1836 på restaurangen Le Pavillon Henri IV. Kocken Jules Collinet sägs ha skapat såsen till restaurangens invigning och döpt den efter kungen Henrik IV som föddes i Bearn, beläget i södra Frankrike. Det finns även andra historier kring såsens uppkomst och upphovsman, men de flesta är i alla fall eniga om att såsen ska innehålla skirat smör, äggulor, schalottenlök, dragon och vinäger. Ibland kryddas den annorlunda och många tillsätter även persilja och körvel, men dragon är ett måste i en äkta bearnaise.

Hur gör man egen bearnaise?

Det finns mängder av färdig bearnaisesås att köpa, både kall på burk eller i pulverform som man vispar ihop med vätska. Vi tycker dock att det allra godaste är att göra sin egen bearnaise från grunden - även om det ibland kan vara trixigt. Oftast börjar man med att smälta smöret och hålla det varmt tills det senare ska användas. Finhackad schalottenlök och dragon samt vinäger kokas sedan upp till en lag som ska reducerats ner till hälften. Om det behövs kan man sila av lagen och därefter vispa ner äggulor under svag värme. När såsen tjocknar kommer det kritiska momentet när smöret ska vispas ner - något som ofta resulterar i att såsen skär sig. Nyckeln ligger i att börja med att tillsätta smöret droppvis för att sedan öka mer och mer i takt med att såsen tjocknar. Har du lyckats med såsen kan du därefter krydda med salt, dragon och kanske persilja, innan du njuter av din helt egna bearnaisesås!

Vad är bechamelsås?

Den klassiska vita béchamelsåsen är en fransk grundsås som egentligen bara består av mjölk som reds med mjöl och mjölk. Trots sin enkelhet är såsen en viktig beståndsdel i exempelvis lasagne och moussaka, samtidigt som den är en perfekt grundsås att basera andra, mer smakrika, såser på. Såsen är döpt efter den franska kungen Ludvig XIVs hovmästare Louis de Béchameil som troligtvis själv, eller med hjälp av sina kockar, utvecklade receptet. Vanligtvis börjar man med att smälta smör och tillsätta mjöl. Därefter spär man med mjölk tills såsen får den konsistens man vill ha och såsen får koka upp. Den simpla såsen har säkerligen spridits snabbt eller uppstått ungefär samtidigt på många ställen i Europa. I svensk matlagning förknippas den starkt med lutfisk där den serveras smaksatt med kryddpeppar eller senap.

Vad innehåller majonnäs?

Majonnäs är en av våra mest använda såser - dels precis som den är, men också som bas och innehåll i många andra såser. Majonnäs är en emulsion, vilket innebär att den består av två ingredienser som vanligtvis inte blandar sig så lätt. I det här fallet är det äggula och matolja, men majonnäs innehåller även smaksättningar som senap och vinäger. Det finns olika teorier kring majonnäsens historia, men man kan med säkerhet säga att den härstammar från Frankrike. Namnet tros komma antingen från en hertig av Mayenne, från Menorcas huvudort Maó, orten Magnon eller de franska orden manier (arbeta med händerna) och moyeu (äggula).

Hur gör man egen majonnäs?

Det är alltid kul att kunna stoltsera med en egengjord majonnäs. På sätt och vis påminner majonnäs om bearnaisesås när det kommer till att få såsen att inte skära sig, men i det här fallet är det olja och äggula som magiskt ska smälta ihop. I klassiska recept börjar man med att blanda äggulor med senap och vinäger. Därefter tillsätter man olja droppvis samtidigt som man vispar. Efterhand som majonnäsen tjocknar kan man tillsätta oljan med en tunn stråle - alltså ungefär som när man tillsättr smöret i en bearnaisesås. Därefter kan man smaka av med salt och peppar. Vill man kan man dessutom tillsätta vitlök för att göra en härlig aioli, eller varför inte chili för en chilimajonnäs med hetta?

Såser hos Dellback

Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.