Frukost & sylt

ARONIA | MARMELAD | HJORTRONSYLT

Frukost sylt 

Vi älskar en riktigt god frukost och har omsorgsfullt valt ut våra favorittillbehör. På Dellback.se kan du köpa smakrik sylt och mycket annat som tar frukosten till nästa nivå.

Frukostens historia

Under antiken åt man en måltid som kan liknas vi frukost, men den såg ut på olika sätt beroende på var i världen den intogs. I Egypten var det främst bönder och arbetare som åt en tidig måltid för att orka med en lång arbetsdag, antingen ute på fälten eller av arbete som var kommenderat av faraon. Den egyptiska frukosten bestod oftast av öl, bröd och lök. I Grekland var det också främst personer med tung arbetsbörda som åt någon typ av frukost. Här var det istället vanligt med kornbröd doppat i vin, med fikon och oliver som tillbehör, och en typ av pannkaka som toppades med honung, sesam och ost. Den romerska frukosten skiljde sig inte nämnvärt från den övriga dieten, utan bestod av stapelvaror som bröd, ost, oliver, sallad, nötter, russin och kallt kött kvar från kvällen innan.

Svensk frukost

Den svenska frukosten består till stor del av våra inhemska råvaror och traditioner. Havregrynsgröt med lingonsylt, knäckebröd med svensk kaviar eller filmjölk med skogens bär. Vi gillar att ta tillvara på det vi har. Är du jakt efter knäckebröd till frukosten? Om du vill göra en riktigt svensk frukost rekommenderar vi att köpa knäckebröd som är producerat i Sverige med mycket kärlek och med ett gediget hantverk bakom.

Helgfrukost

När vi vaknar på lördagsmorgnarna är vi oftast sugna på en liten lyxigare helgfrukost. Glöm en frukost på språng - när helgen kommer vill vi sitta ner länge och gärna njuta av nybakat extra gott bröd med väl utvalda pålägg och yoghurt med frukt och bär. Vi tipsar om att göra egna scones till helgfrukosten. De snabba frukostbröden kommer ursprungligen från Skottland och görs oftast av vetemjöl, bakpulver, salt, smör och mjölk. Passande tillbehör är exempelvis grädde, sylt, ost eller marmelad.

Vad är en kontinental frukost?

Termen "kontinental frukost" nämndes i skrift för första gången 1896, men idén hade funnits i några decennier innan dess då amerikanska hotell gjorde ett försök att blidka den framväxande medelklassen och europeiska turister. Oftast definieras en kontinental frukost som "en lätt frukost på ett hotell, restaurang etc., som vanligtvis inkluderar bakverk, sylt, frukt och kaffe." Frukostens beståndsdelar för den enkel att servera till många och de flesta av produkterna som sylt att kaffe går att portionspacka.

Begreppet ”kontinental frukost” har sitt ursprung i 1800-talets Storbritannien. När britterna talar om kontinenten syftar de på länderna i fastlands-Europa. En "kontinental frukost" ska alltså efterlikna frukosten man äter i exempelvis Frankrike och runt Medelhavet. Det är ett lättare alternativ till den engelska frukosten - en stor tallrik med ägg, bacon, korv, rostat bröd, bönor svamp och tomater. Kontinental frukost är också en skarp kontrast till den typiska amerikanska frukosten som består av ägg, olika typer av kött, pannkakor, potatis och toast. Européerna tyckte att den var alltför mäktig och ville ha mer frukt, bröd och bakverk.

Brunchens historia

Ingen helg utan en lyxig brunch! Pannkakor, bacon och kanske en Bloody Mary? Detta härliga påfund uppfanns av Guy Beringer, en engelsk författare som ville hitta ett sätt att bota sin baksmälla. Tanken med brunch var alltså att väcka slita partyprissar till liv på söndag fömiddag efter en hård utekväll. Beringers teori var att man inte bör äta köttiga måltider dagen efter ett stort intag av alkohol. Istället ska man helt avstå från frukost och spara sig till en hybridmåltid lite senare. Brunchen skulle intas tillsammans med vänner där man tillsammans kunde dela baksmällan och historier från kvällen innan. Brunchen ska efteråt följas upp med te och bakverk.

Amerikansk brunch

Brunchens syfte var alltså att lindra huvudvärk och låta magen vila en stund efter en kväll av festande. Denna storslagna uppfinning slog snart igenom i USA där den blev en lyxig måltid som serverades på exklusiva hotell. Snart villa fler ta del av den nya måltiden och brunchen spred till medelklassens hemmafruar. Man började äta brunch hemma och flera brunch-kokböcker lanserades. Brunchen uppskattades dels för sin enkelhet, men även för att den var ekonomisk då två måltider slogs ihop till en. 1960- och 1970-talet präglades av en frigjord anda där man gjorde som man ville, vilket även gällde brunchen. Inga regler gällde och grytor och fondue tog plats på brunchbordet. Det viktigaste var gemenskapen och brunchens sociala syfte.

Brunch idag

Under de kommande årtionden skulle mycket ändras. Vi ville nu äta brunch ute på en riktig restaurang och för många ersatte brunchen den traditionella söndagsmiddagen. Brunchen hade fått tillbaka sin guldkant och populariteten växte så pass mycket att man nu började erbjuda brunch på både lördag och söndag. Brunchen är minst lika älskad idag och nya brunchrestauranger ploppar upp titt som tätt. Menyerna utvecklas och nya rätter får ta plats. Idag är det vanligt med matiga avokadomackor, Eggs Benedict, smoothie bowls och färskpressade juicer.

Exotiska acai bowls

Acai bowlen blev en stor hit under 2010-talet och går att hitta på de flesta hälsohak med fokus på superfood. Acaibäret växer på träd i Amazonas och traditionellt sätt har man ätit det som det är, ofta som huvudingrediens i en middagsrätt. I början av 1970-talet började man frakta frysta acai-block från Amazonas till städer i norra Brasilien. Senare på 1980-talet blev det populärt att mixa den frysta acainmassan med banan, framförallt bland surfare och fitnessintresserade i större städer som Rio de Janiero. Under 2000-talet landade acai bowlen i USA och de blev särskilt populära i Hawaii och södra Kalifornien. Idag kan man köpa acai bowls överallt i världen och den kan varieras med mängder av tillbehör som jordnötssmör, frön, nötter och bär.

Vad är sylt?

Att sylta är en fin gammal konst som människan har utövat i tusentals år. Syftet är att få frukt och bär att hålla längre, samtidigt som smaken lyfts fram ytterligare av sockret. Sylt kommer i många olika former, färger och smaker och kan göras med många olika tillagningsmetoder. I grund och botten är det fruktkött och puré som kokas eller rörs med socker för att på så vis förlänga fruktens hållbarhet. Sockret funkar alltså som en typ av konserveringsmedel och en relativt hög sockerhalt krävs för att stänga ute mikroorganismer – uppemot 65 %. Vill man göra en mindre söt sylt krävs därför andra konserveringsmedel eller att sylten förvaras kyld. För att få kalla en sylt för just sylt i Sverige måste den innehålla minst 35 % frukt och bär.

Hur gör man egen sylt?

Att göra egen sylt är ett perfekt sätt att bevara en del av sommaren och gör man den på frukt och bär från sin egen trädgård tar man samtidigt tillvara på råvaror som kanske annars hade gått till spillo. Det är dessutom riktigt kul att kunna bjuda på sin egen sylt när det serveras scones, pannkakor eller våfflor. Börja med att bestämma vilken smak du vill ha på din sylt. Jordgubb, hallon och blåbär hör till de vanligaste ingredienserna, men sylten blir oftast en riktig succé om man väljer att blanda ihop dem med exempelvis rabarber, fläder eller ingefära. I traditionella syltrecept går det 2 liter frukt och bär per kilo socker. Vill man göra en syrligare och nyttigare sylt kan man minska mängden socker. När frukt och bär är rensade blandas de ihop med syltsocker och får därefter koka upp till en mjuk massa. Skummet som bildas på toppen tar man bort med en sked innan man häller upp sylten i rena, varma glasburkar.

Sylt på Dellback

Vi på Dellback är extra förtjusta i äkta norrländsk hjortronsylt och smakrik drottningsylt som består av hallon och blåbär. När du vill köpa hjortronsylt med förstklassig kvalitet hittar du ett utvalt sortiment på dellback.se. Vår sylt är alltid tillverkad av duktiga producenter som gör hantverksproducerad sylt med mycket smak och kärlek.

Vad är skillnaden på sylt och marmelad?

Att peka ut skillnaden på sylt och marmelad kan vara lite klurigt, men sylt har en tunnare konsistens och innehåller fruktkött, medan marmelad är en tjockare puré. I de olika produkterna använder man traditionellt sett även olika frukter, beroende på skalets pektinhalt. Pektin är en typ av förtjockningsmedel och frukter med naturligt låg pektinhalt passar extra bra till sylt. Vill man göra marmelad av frukter med låg pektinhalt kan man därför behöva tillsätta extra pektin eller andra förtjockningsmedel. Enligt tradition och EU-regler ska marmelad innehålla citrusfrukt för att få kallas marmelad, men i Sverige har vi gjort undantag från den regeln. Istället är det ofta produktens användningsområde som får avgöra av det är en sylt eller marmelad. I Sverige brukar vi använda sylt i mat och bakning, medan marmelad oftast hamnar på bröd och kex.

Vad är chutney?

En chutney påminner mycket om både sylt och marmelad och är ett vanligt tillbehör i indisk matlagning. Man kan göra chutney på valfri frukt eller grönsak, men den vanligaste och troligtvis mest kända är mangochutney. Utöver frukt består även en chutney ofta av tomater, socker, chili och ättika, även om viss variation förekommer. Chutney passar bra till de flesta indiska maträtter, men vi på Dellback tycker att det är extra gott till grillat och som smaksättare i grytor. Vi tipsar om att tillsätta en klick mangochutney nästa gång du lagar en krämig kycklinggryta!

Müslins historia

Det är lätt att tänka att en enkel blandning av gryner och nötter inte har så mycket historia, men müsli har faktiskt en story bakom sin födelse. På ett sanatorium i schweiziska Zurichberg började läkaren Maximilian Bircher-Benner arbeta fram en noga utvald mix av frukter, bär, frön, nötter och spannmål. Blandningen skulle vara nyttig och lättsmält och resultatet bestod av havregryn, nötter, mjölk och rivet äpple. Bircher-müslin var född och blev en succé som under början av 1900-talet började spridas utanför sanatoriets gränser.

Vad är granola?

Bircher-müslin är mättande och eftersom den tillreds genom att läggas i mjölk några timmar före servering är den mjuk och krämig. Det är med andra ord väldigt långt ifrån den krispiga muslin som är vanligast idag. Bland den traditionella müslin finns det även granola - ugnsrostad müsli. Det är alltså en müsliblandning där man tillsätter någon form av fett för att få den rätta krispigheten.

Hur gör man egen granola?

Har man specifika preferenser kring vad ens granola ska smaka och innehålla är det perfekt att göra sin egen granola. Det finns mängder av fröer, gryner, flingor, nötter, frukter och bär att välja mellan. Man brukar börja med att hacka ingredienserna grovt och blanda ihop dem i en skål. Därefter gör man en annan blandning som ofta består av exempelvis honung, äppeljuice och kokosolja. Detta hälls över de torra ingredienserna och sedan får blandningen rostas i ugnen några minuter.

Vad är Eggs Benedict?

Eggs Benedict är pocherade ägg som serveras på bröd och toppas med hollandaisesås och bacon. Det råder delade meningar kring rättens ursprung. Delmonico's, en restarung på Manhattan i New York, skriver på deras meny att rätten skapades hos dem 1860. En annan teori är att Lemuel Benedict, en pensionerad Wall Street aktiemäklare, gick in på Waldorf Hotel 1894 och bad om att få rostat bröd, pocherade ägg, hårt stekt bacon och en klick hollandaisesås. Oscar Tschirky, hovmästaren, var så imponerad av maträtten att han bestämde att göra den till en stående del av menyn. I efterhand har det tillkommit många varianter av Eggs Benedict, exempelvis Eggs Royale – en variant utan bacon, men med lax och sparris.

Frukost & sylt hos Dellback

Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.