Franssons Polkagrisar

Familjeföretaget med flera världrekord

Att säga att polkagristillverkningen har satt sin prägel på Gränna är en underdrift. Runt om i staden finns ett antal polkagrisbagare – vissa som bara varit aktiva i några få år och andra som bakat polkagrisar i generationer. Franssons Polkagrisar hör till den senare kategorin. Företaget grundades av Alf Fransson 1967 och har sedan dess rullat på i stadigt tempo. Alf fick upp ögonen för polkagristillverkning via sin farbror. Då stod de tillsammans i källaren till ett gammalt bilgarage och bakade de rödvita stängerna, men med hjälp av besparingar och en stor gnutta finurlighet kunde Alf senare starta sitt eget polkagriskokeri. 2012 blev det sedermera dags för sonen Peter att ta över verksamheten och den driver han än idag. Precis som pappa Alf har han vuxit upp med att baka polkagrisar och därför blev det också självklart att gå i hans fotspår. Som född och uppvuxen i Gränna finns det dessutom en stor stolthet i att hålla traditionen och hantverket levande. Hos Franssons bakas det polkagrisar året runt, men under sommaren blir trycket extra hårt och då samsas uppemot 25 medarbetare i fabriken. Ett stort gäng, speciellt om man jämför med den lilla skaran på 3-4 personer som arbetar under resten av året. Under lågsäsong är alltså besöken lite färre, men det är fortfarande många bussar och större sällskap som hittar dit. De bjuds på en guidad tur i fabriken, samtidigt som de passar på att fylla polkagrisförrådet med nya smaker och gamla favoriter.

“Det betyder jättemycket att få jobba med ett så gammalt hantverk som polkagrisar” – Peter Fransson

Varm polkagris och nya smaker
Det råder ingen tvekan om att den söta polkagrisen passar in i det gemytliga Gränna. Under högsäsongen lockas många turister till den lilla staden och de flesta har siktet på att besöka en polkagristillverkare. Hos Franssons Polkagrisar kan man beskåda bakningen och smaka på färsk, varm polkagrisdeg. Originalpolkagrisen i alla ära, men i år har Sommardröm varit populär – en färgstark polkagris med smak av sommarbär.
Världsrekord och Youtubers
DrivFranssons Polkagrisar kan stoltsera med hela två världsrekord, eftersom man lyckats med konststycket att tillverka både världens största polkagris och världens längsta polkagris. Kokeriet har även vid två olika tillfällen fått besök av Youtube-trion JLC. De fick uppleva hantverket genom att testa på att baka sina egna polkagrisar, vilket resulterade i två YouTube-klipp som tillsammans har över 1,5 miljoner visningar.
Nya generationens polkagrisbakare
I framtiden är det inte omöjligt att mycket förändras på Franssons Polkagrisar. Peters dotter Linn är näst på tur att ta över familjeföretaget och är i full gång med att lära sig verksamheten. Nya maskiner har köpts in, samtidigt som det finns planer på att ta fram nya polkagrisförpackningar. Men en sak är säker – det traditionella hantverket kommer bestå och fortsätta att förvaltas varsamt på Franssons Polkagrisar.