Grännaknäcke

Knäckebröd med klass i polkagrisstaden

På Brahegatan 43 i Gränna möts man av en pittoresk butik i gammal stil, samtidigt som den härliga doften av nybakat knäckebröd slår emot en. Här huserar Grännaknäcke – ett knäckebrödsbageri som spridit sin väldoft på platsen sedan 1999. Men egentligen börjar historien på andra sidan väggen. Där hittar man Fiket – ett konditori med tillhörande bageri. Det var här som det speciella knäckebrödsreceptet utvecklades som senare skulle bli mer känt som Grännaknäcke. Idag står knäckebrödet på egna ben och drivs sedan 2017 av Sara Winblad. Sara växte upp i en matälskande familj i Eskilstuna. Efter studenten var hon redo att testa något nytt och flyttlasset gick mot Gränna. Under uppväxten hade hon via en barndomskompis lärt känna Sussie Dahlin – ägare av Fiket, såväl som Grännaknäcke. När Fiket sedan blev till salu valde Sara att slå till. Några år senare skulle Sussie gå i pension, vilket innebar att även Grännaknäcke blev till salu. För Sara kändes det då naturligt att gå in som ägare även där. Knäckebröd har alltid varit en stor favorit i Saras liv och redan som åttaåring fick hon testa att baka brödet själv för första gången. Knäckebrödet har sedan dess kanske inte varit en konstant i hennes liv, men på många sätts sluts cirkeln då Grännaknäckes besökare idag kan besöka bageriet och testa på att baka sitt eget knäckebröd. Idag jobbar Sara och bagaren Tobias heltid med verksamheten, men emellanåt behövs extrapersonal, framförallt under sommaren. Då drar Grännas turistsäsong igång på allvar och även om många lockas till stadens polkagrisar är det en hel del som också upptäcker Grännaknäcke. När man bakar knäckebröd finns det obegränsat med möjligheter att leka med smaker, former och tillvägagångssätt. I den mån det går arbetar man med svenska råvaror och allt bakas för hand – något som gör Grännaknäcke ganska unikt. Verksamheten genomsyras av ett stort fokus på hållbarhet och har många olika certifieringar. Tanken är att göra ett riktigt gott knäckebröd som du kan njuta av med gott samvete. Och den ambitionen har de lyckats med, något som bevisas av Grännaknäckes tilldelning av Gastronomiska Akademins Diplom.

“Det bästa med att arbeta med knäckebröd är hur kreativ man kan vara” – Sara Winblad

Kreativitet och nya smaker
Sortimentet växer fram naturligt efter eget huvud, men ofta får efterfrågan styra. Sara tycker om att leka med smaker och nyligen har de börjat med något de kallar för “På tillfälligt besök”. Konceptet innebär att de experimenterar fram nya produkter i en begränsad upplaga som de får chans att testa på kunderna. Vissa produkter blir sedan ett stående inslag i sortimentet.
Till frukost och charkbricka
Grännaknäckes storsäljare är deras klassiska originalknäckebröd. Det krispiga knäckebrödet har blivit en stor favorit hos många, så pass att vissa till och med åker långväga för att kunna bunkra upp med den tunna delikatessen som lätt kan bli lite av ett beroende. Efter stor efterfrågan från hotell och restauranger har man på senare tid även börjat göra brödet som sticks – en smalare form som passar perfekt till charkbrickan.
En spännande framtid
Sara vill fortsätta att varsamt utveckla Grännaknäcke med ett stort fokus på hantverksmässighet och hållbarhet. Att testa nytt är bland det roligaste med knäckebröd och därför hoppas hon på att kunna utveckla konceptet “På tillfälligt besök” ytterligare. Sara och Grännaknäcke sitter på en stor dos kreativitet och entreprenörskap, därför kommer kunderna säkert få njuta av många nya spännande smaker i framtiden.