Lycktäppans Rapsolja

Nyfikenhet som blev till rapsolja

Lycktäppan är egentligen inte den bästa av Göran Petterssons åkerlappar, men likväl har den fått ge namn åt hans rapsolja. Vi hittar familjegården i Rynninge, strax utanför Fellingsbro. Här är Göran uppvuxen och på gården har han bott i hela sitt liv, med undantag för studieåren på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Görans farfar köpte gården på 1930-talet och sedan dess har den funnits i familjens ägo. Göran tog över gården från sina föräldrar 1995 och ställde omgående om odlingen från konventionell till ekologisk. Han hade egentligen varit ganska skeptisk till om ett ekologiskt lantbruk kunde bli lönsamt, men med noggrannhet och några kalkyler i bagaget vågade han ta steget. Åren gick och snart föddes idén att göra något mer av gårdens potential och valet föll på rapsolja. Sagt och gjort, och snart påbörjades projektet att odla ekologisk raps, något som inte alltid är lätt att få till. Men skörden gick bra och den första flaskan av Lycktäppans rapsolja såg dagens ljus 2008. Sedan dess har Göran fortsatt odla ekologisk raps. Skördarnas storlek varierar och de år som fröna inte räcker för den stora efterfrågan på rapsolja köper han in extra raps från ekologiska gårdar i närområdet. Lycktäppan har alltså blivit lite av en lyckoträff.

“Det bästa med att odla ekologiskt är alla spännande utmaningar man ställs inför” – Göran Petterson

Närproducerat på gården
Göran odlar själv sin ekologiska raps som därefter ska skördas, torkas, lagras, rensas, pressas och tappas upp på glasflaskor. Därefter ska flaskorna få kork och etikett – en sista handpåläggning som också sker hemma på gården. Rapsoljan säljs sedan i närområdet och i gårdens butik där Göran har samlat produkter han själv tycker om, bland annat ägg, bär, mjöl, matvete och syrade grönsaker.
Rapsen får sällskap av senapsfrö
Drivkraften bakom Lycktäppan är egentligen inte ett brinnande intresse för mat, utan snarare en nyfikenhet och vilja att prova på nya saker. På gården samsas rapsen med havre, timotejfrö, klöverfrö, åkerböna och senapsfrö – en nykomling som Göran fått upp ögonen för på senare tid. Senapsfröet har varit lättare än rapsen att odla och kanske kommer det finnas möjlighet att tillverka Lycktäppans senap i framtiden.
Noggrannhet bakom fin smak
Att hitta en kallpressad rapsolja som både är ekologisk och kravmärkt är svårare än man kan tro. Men många kunder har upptäckt Lycktäppans rapsolja och lyfter fram den fina smaken, i kombination med den vackra etiketten. Och tur är väl det, för det ligger mycket jobb bakom varje droppe olja – från att fröna sätts i marken fram till att flaskan når butikshyllan.