Mälarchocolaterie

Det kreativa paret med känsla för lyxchoklad

I centrala Västerås, närmare bestämt i stadsdelen Blåsbo, hittar vi det levnadsglada paret Thomas och Elaine – hjärnorna bakom Mälarchocolaterie. Chokladparet har sedan en tid tillbaka flyttat hem verksamheten från butiken i Västerås Konserthus. När man befinner sig i det lummiga villaområdet och står framför det stora gula huset syns inga tecken på vad som sker på baksidan. Här byggs nämligen just nu en arkitektritad chokladverkstad. Den nya byggnaden är inspirerad av Fjärran Östern, med tydliga influenser från kinesisk arkitektur såväl som japanska tehus. Och det var faktiskt i Shanghai som Thomas och Elaines historia började. Thomas, på den tiden en flitig backpacker, ville uppleva den transsibiriska järnvägen och 1984 bar det av med siktet inställt på Kina, som nyligen öppnat upp landet för turister. På en kryssning mellan Shanghai och Hongkong mötte han Elaine och tycke uppstod. Thomas reste enligt plan vidare till USA, men kunde inte riktigt släppa tankarna på Elaine och återvände snart till Hongkong där han sedan blev kvar. En lust att upptäcka, i kombination med Elaines jobb som flygvärdinna, gav dem möjligheten att se och uppleva många delar av världen. Med tiden väcktes dock en längtan efter ett hus, och även om Hongkong kan erbjuda mycket så är regionen knappast känd för sin friska luft. Efter nästan nio år i Hongkong valde därför paret att testa på ett liv i Sverige. Efter att ha gjort sig hemmastadda i sitt nya hemland blev det nyfikna paret sugna på att testa något nytt. Alla resor hade gjort dem fascinerade av mathantverk och snart bestämde de sig för att börja tillverka egen choklad.

“Vi vill hela tiden utveckla oss själva och vår choklad med nya smakupplevelser” – Thomas Brännström

Resor för inspiration
Alla är vi nybörjare någon gång och för att kunna ta sina praliner från “bra” till “bäst“ gjorde paret en lista över deras franska choklad-idoler och gav sig ut på vad Thomas kallar “Tour de Chocolat”. Under den storslagna chokladresan genom Frankrike lät de konnässörer provsmaka deras skapelser och fick mängder av värdefull feedback och kunskap kring smaker, tillvägagångssätt och paketering.
Kvalitet i minsta lilla detalj
Choklad har en tendens att absorbera andra smaker, därför är valet av paketeringsmaterial en stor vetenskap. Thomas och Elaine har själva valt ut förpackningarna med en noggrannhet som genomsyrar hela verksamheten. Att skapa ett starkt varumärke och att hela tiden utvecklas har varit parets ständiga drivkraft. Det finns en tanke bakom alla detaljer, något som troligtvis är hemligheten bakom chokladens höga kvalitet och goda smak.
Spännande samarbeten
Pralinerna görs onekligen i många spännande smaker. Thomas favoritpraliner är för tillfället skapelserna från deras samarbete med Västeråsbryggeriet Coppersmith’s. Elaine är svag för deras rödvinspralin, men även smaken Lime/Chili – en av de första pralinerna de skapade. Chilin kommer från en annan samarbetspartner, Farbror Grön, och de har även tagit fram en pralinask tillsammans med Steam Hotel – en lyxig historia med detaljer från Skultuna mässingsbruk.