Sahlins Brygghus

Premiumtonic på familjegården utanför Borlänge

Familjen Sahlin har minst sagt många strängar på sin lyra. Strutsfarm, jordbruk, gårdsbutik, glasstillverkning och restaurang är några av alla nyskapande verksamheter som samsas på den anrika gården utanför Borlänge. Uppemot 35 000 besökare hittar dit varje år och med kreativiteten som råder lär siffran knappast minska. Ursprungligen har gården varit hem för mjölkkor, men 1994 valde familjen att byta ut de råmande nötkreaturen mot världens snabbaste fågel på land. Sedan några år tillbaka har strutsarna fått sällskap av något som jäser, bubblar och puttrar – ett fullskaligt bryggeri. Historien börjar 2014 när gården skulle genomgå ett generationsskifte, vilket innebar en möjlighet att tänka nytt och utveckla gårdens verksamhet. Det tre bröderna Sahlin började brainstorma och landade i att man ville ta tillvara på gårdens resurser. Odlingen av korn väckte idén att skapa ett mälteri – en anläggning där korn omvandlas till malt, men ölbryggning lockade desto mer och blev det slutgiltiga valet. Erik, nummer två i syskonskaran, blev den som axlade ansvaret. Med tidigare erfarenheter inom hotell och restaurang var mat och dryck visserligen inte outforskad mark, men när det kom till ölbryggning var Erik ett blankt papper. Men skam den som ger sig, och med siktet inställt på att sätta Sahlins Brygghus på ölkartan gick resan mot Tyskland och en utbildning inom ölbryggning. Fylld av nya kunskaper återvände Erik hem, målmedveten och redo att bli en mästare på öl. Gårdens nyaste verksamhet började blygsamt med ett bryggverk på 50 liter, men snart kunde man skala upp och idag har den siffran tiodubblats. Ölbryggningen utökades efterhand med både julmust, läsk, gin och glögg, men med tiden har tonic blivit lite av Sahlins Brygghus kronjuvel.

“Sahlins Brygghus använder så många råvaror som möjligt från närområdet” – Erik Sahlin

Tonic med nordiska smaker
Nya trender och stor konkurrens från Sveriges 500 mikrobryggerier gjorde tonic till en naturlig dryck att addera till sortimentet. Nordiska råvaror står för inspirationen till de friska smakerna som exempelvis Arctic Rhubarb och Lingonberry – en tonicsmak som Sahlins Brygghus är helt ensamma om. Erik berättar att alla smaker är helt naturliga och kommer från närområdet, något som är viktigt i alla led av produktionen så långt det är möjligt.
Hållbarhet som smakar gott
All produktion sker på bryggeriet, kornmalten odlas precis utanför dörren och gården drivs av solenergi – en miljövänlig satsning som gör verksamheten klimatpositiv. Hållbar produktion i alla ära, men självklart vill man även ha en dryck som är god. De flesta som testar tonic från Sahlins Brygghus brukar framhålla den välbalanserade smaken och förmågan att lyfta upp ginsmaken när den blandas i en Gin & Tonic.
Stolthet och kreativitet
Erik är stolt över vad Sahlins Brygghus har utvecklats till, men ligger knappast på latsidan. Med en vision om att bli Sveriges största och bästa tillverkare av premiumtonic pågår ett ständigt arbete med sortiment, smaker och kvalitet. Med vilja och kreativitet kommer man långt och vi på Dellback ser fram emot att följa Erik och Sahlins Brygghus på resan!