Signe Edström

Illustratör med känsla för hållbarhet

Signe kan inte minnas när hennes intresse för bild och form uppstod – det har nämligen alltid funnits där. Under hennes uppväxt i Stockholm ritades det en hel del, till den grad att det blev ett sätt att uttrycka sig på när orden ibland inte räckte till. I skolan var det snarare regel än undantag att läxor fick prydas av fantasifulla omslag. Redan då märkte hon att det roligaste med en inlämningsuppgift var att paketera och designa den. Intresset höll sig intakt genom åren och gymnasievalet föll på Estetiska programmet med inriktning på bild och formgivning, som sedan följdes av studier i fri konst på Gerlesborgsskolan. Vid sidan fanns även ett brinnande intresse för världen – demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. Den akademiska världen lockade och resultatet blev en kandidatexamen i globala studier vid Stockholms universitet. Men lusten att skapa fanns fortfarande där. Istället för att skriva hållbarhetsrapporter började Signe plugga grafisk design – något som senare skulle utvecklas till studier inom Motion Graphics på Hyper Island.

“Bild och form har alltid varit mitt främsta uttryckssätt” – Signe Edström

Från akvarell till datorskärm
Signes skapande och kreativitet har tagit många olika vägar och gett henne en bredd där favoriten akvarellmålning samsas med grafiska animationer. Det har gjort henne mångsidig, en bra egenskap som frilansande designer. Signe är kreatören bakom Dellbacks ikoner och illustrationer – ett riktigt hantverk där både Signes och Dellbacks värderingar förenas. Tanken bakom arbetet var att lyfta värdeorden (hållbart, ärligt, jordnära) på ett estetiskt tilltalande sätt.
Hållbarhet ute i världen
Via nätverket WWOOF har Signe jobbat på ekologiska gårdar, en upplevelse som har inneburit en annan typ av skapande. Där hon har fått arbeta fysiskt och samtidigt lärt sig mer kring hållbart jordbruk i olika delar av världen. Signe har testat konceptet i både Storbritannien och Sydafrika, och just kontinenten Afrika skulle få en stor plats i Signes konstnärshjärta. När man målar akvarell är bra ljus av yttersta vikt och det finns det gott om i Tanzania och Malawi – två länder där många av hennes akvareller är målade.
Vardagen som inspiration
Spännande avlägsna platser i all ära, men Signes inspirationsresor behöver inte gå till andra kontinenter – oftast räcker det med en cykeltur i närområdet. Många av hennes favoritmotiv är vardagliga ting, vackra i all sin enkelhet. På samma sätt är Signe övertygad om att alla kan teckna. Många gånger kan de som framhåller sin oförmåga att rita göra verk som är fina utan att vara avancerade, bara man har viljan att skapa.