Skedvi bröd

Den osannolika historien bakom ett älskat knäckebröd

Stora Skedvi är namnet på en liten socken i södra Dalarna. Det är lätt att tänka sig att livet här rullar på i sakta mak, utan dramatik eller några större händelser. Men skenet kan bedra. I det lilla samhället har man visat att det finns en entreprenörsanda som heter duga, och en kärlek för traktens knäckebröd som kan flytta berg. I Stora Skedvi bor ungefär 2500 personer, men när knäckebrödsjätten ville lägga ner den lokala knäckebrödstillverkningen var det nämligen betydligt fler som var beredda att ta upp kampen. Allting började några kilometer norrut, i en annan socken vid namn Vika. Här startade 1923 försäljningen av det som kallades Vika Bröd – ett spisbröd bakat för hand och gräddat över öppen eld. Ett antal år senare skulle även en annan brödverksamhet starta upp – Forsa bröd. De tillverkade både hårt och mjukt bröd och höll till i det gamla mejeriet i Stora Skedvi. Men affärerna gick dåligt och de ekonomiska problemen var snart ett faktum. Räddningen blev Bruno Andersson – VD för Vika Bröd. Han köpte upp rubbet 1964 och snart bakades Vika Bröd och Forsa bröd parallellt i det gamla mejeriet i Stora Skedvi. Och så rullade allt på – ända fram till 2005 då företaget såldes till Leksands Knäckebröd som fortsatte driva Vika Bröd fram till 2013. Under den här tiden hade Malin Floridan och Anders Åkerberg, två kreativa entreprenörer, startat en mindre saluhall vid namn Visthusboden under samma tak som knäckebrödstillverkningen. De ansvarade för Vika Bröds fabriksförsäljning samtidigt som de erbjöd ett sortiment med lokala råvaror. Men 2013 beslutade Leksands Knäckebröd att verksamheten i Stora Skedvi skulle läggas ner, vilket skulle innebära slutet för Vika Bröd och ett stort bakslag för Visthusboden. Men skam den som ger sig. Massiva protester, en crowdfunding-kampanj och en stor portion jävlar anamma skulle bli knäckebrödets räddning. Malin och Anders kunde efter hårt jobb ta över lokalerna och dra igång knäckebrödsbaket igen, den här gången under namnet Skedvi Bröd. Resten är historia.
Liten saluhall till full ruljangs
Idag drivs Skedvi Bröd, Visthusboden och Stora Skedvi Mejeri gemensamt under namnet Kulinariet, med tillhörande restaurang och glassförsäljning. Här kan man handla lokala delikatesser som kött, ägg, mjölk och ost – allt ekologiskt och producerat i närområdet. Men framförallt kan man se på när knäckebrödet gräddas över öppen eld. Det görs med ved av gran och tall där barken får vara kvar, vilket är en av hemligheterna bakom brödets unika karaktär.
Hållbarhet där inget går till spillo
Skedvi Bröd kan stoltsera med ett obefintligt matsvinn. Brödbitarna som bryts av vid inspektion samlas och säljs som bitbröd. Man använder också resterna från produktionen, antingen som djurfoder hos lokala bönder, eller som ingrediens i ett av Skedvi Bröds senaste projekt – deras egen akvavit. Men kreativiteten stannar inte där. Runt jul säljs även deras knäckebröd Wintervört – ett knäckebröd med runda smaker och mjuk sötma som görs med ölvört från Oppigårds Bryggeri.
Ett tidlöst hantverk
När bröd gräddas för hand får det en djup smak som inte går att få på ett annat sätt, men det innebär också att inget bröd är det andra likt. Skedvi Bröd sorterar därför bröden som normalgräddade eller extragräddade, där det oftast inte skiljer mer än 10-15 sekunder i gräddningstid. I framtiden vill Skedvi Bröd fortsätta att bevara sitt älskade knäckebröd – ett tidlöst spisbröd som inte behöver följa några trender.