Stockholms Bränneri

Premiumgin och handsprit på Stockholms enda spritfabrik

Stockholms Bränneri startade med två civilingenjörer som tog sin passion för gin och gjorde det till en affärsidé. Anna och Calle Wikner träffades under studietiden i Lund och efter examen gick flyttlasset mot jobb i Vancouver. På plats i den kanadensiska staden upptäckte de snart att det fanns ett helt annat community kring småskaliga destillerier och bryggerier än vad de var vana vid. De flesta hade öppnat upp sina verksamheter för besökare och det var lika vanligt att gå till en bar som till ett gindestilleri när man ville njuta av god dryck en lördagskväll. Anna och Calle föll handlöst för konceptet och snart väcktes idéen om att börja tillverka en egen alkoholhaltig dryck. Lite trevande började de laborera hemma i köket med kryddor och örter de plockade i närområdet. Från början var siktet inställt på att tillverka cider, men med en förkärlek till gin och ett växande intresse för destillering blev valet till slut enkelt. Ett stort researcharbete tog vid och de besökte många anläggningar i USA och Kanada, samtidigt som de fortsatte experimentera hemma i köket. Snart hade det som började som en hobby förvandlats till en hel affärsidé. Anna och Calle var särskilt säkra på att de vill ha ett urbant destilleri med bra geografisk placering. Det skulle vara enkelt för besökare att ta sig dit och se produktionen med egna ögon, men även hänga kvar, umgås och dricka gin – ett trendigt sätt att bedriva destilleri som de snart trodde skulle slå igenom även i Sverige. Den första destillationspannan beställdes och 2015 gick flyttlasset mot Stockholm. Att hitta en lokal som kunde checka i alla boxar gällande exempelvis brandsäkerhet, takhöjd, avlopp och livsmedelsproduktion visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Fast beslutna om att hitta lokalen i centrala Stockholm gjorde saken inte enklare. Efter 10 månader och nära hundra visningar av lokaler som inte höll måttet föll valet till slut på en gammal Jaguarverkstad som lite oväntat ägdes av en bostadsrättsförening. Paret lyckades övertyga föreningen att ett gindestilleri var rätt sak och satsa på och idag är de troligtvis väldigt nöjda över att de gav Anna och Calle en chans.

“Det roligaste med gin är att man kan vara kreativ och experimentera mycket med smaker” – Calle Wikner

Tillverkning utan onödigt spill
Deras ursprungliga Dry Gin har fått sällskap av bland annat en rosa Pink Gin, en somrig Akvavit, en färgstark aperitif och sist men inte minst – en handsprit som görs av rester från gintillverkningen som kallas heads and tails. De jobbar mycket med hållbarhet och vill ogärna att restprodukter ska gå till spillo. Ett bra exempel är lingonen som används vid destilleringen av deras Pink Gin som görs till lingonsylt i samarbete med Bageri Petrus.
Rester blev succéprodukt
Coronapandemin har drabbat många av deras vänner i restaurangbranschen och paret kände tidigt att de ville hjälpa till. God gin i alla ära, men med en tom restaurang kunde den inte göra så mycket nytta för pressade krögare. Däremot hade destilleriet mängder av heads och tails med hög alkoholhalt. Den stora bristen på handsprit i hela Sverige gjorde det därför naturligt att tillverka en egen som restaurangerna dels kunde använda själva, men även sälja vidare till gäster.
En kreativ framtid
Succén blev ett faktum och det som började som ett hjälppaket till en blödande bransch blev en stor hype som fler ville ta del av. I framtiden tror Anna och Calle att Stockholms Bränneri kommer fortsätta växa och att sortimentet kommer utökas ytterligare. Hela verksamheten började med en stor experimentlusta som fortfarande är högst närvarande. Kanske kommer Stockholms enda spritfabrik till och med testa på att tillverka alkoholfria drycker?