Dryck

TONIC | ÄPPELMUST | SVAGDRICKA

Dryck 

Släck törsten med någon av våra handplockade drycker! På Dellback.se kan du köpa svensk tonic, gammaldags svagdricka, enbärsdricka och hantverksöl. 

Vad är tonic?

Tonic är en av våra mest älskade drinkingredienser. Kanske är det den perfekta kombinationen av karaktär och mångsidighet som har gjort drycken så populär, men när den skapades var det knappast med njutning i åtanke. Historien börjar redan på 1600-talet när spanska missionärer observerade hur den peruanska befolkningen använde bark från kinaträdet för att bota feber på ett snabbt och effektivt sätt. Vissa hävdar att det var den spanska vicekungens drottning som gjorde upptäckten, andra att det handlade om spanska upptäcktsresande, men oavsett vem det var så började man snart frakta kinabark till Europa. Kort därefter började den användas förbyggande mot myggen i malariahärjade Rom.

Kinabarken spreds som ett effektivt botemedel mot malaria och fick därför följa med de brittiska imperialisterna till Indien på 1800-talet. Det verksamma ämnet i kinabarken, kinin, har en besk och bitter smak, vilket skulle leda till att man snart började testa andra sätt att få i sig det febernedsättande ämnet. Man blandade ut det med kolsyrat vatten och socker och helt plötsligt hade man skapat en helt ny smaksensation.

Historien bakom Gin och tonic

Inte långt efter att man upptäckte storheten i tonic började man blanda den nya drycken med gin. Det sägs att kombinationen introducerades av det Brittiska Ostindiska Kompaniet med syftet att göra det ännu lite lättare att få i sig kininet. 1858 började man tillverka tonic industriellt och idag finns det en mängd olika variationer på den klassiska drycken. På senare tid har även intresset för riktigt hantverksmässigt tillverkad tonic ökat och idag finns många aktörer som experimenterar med beska, bitterhet, sötma och en mängd olika smaker.

Hur gör man äppelmust?

Äppelmust är en stor favorit hos många och passar ypperligt som ett alkoholfritt alternativ när det vankas middag. Söt, syrlig, frisk, grumlig, klar... Ja, det finns en mängd olika smaker att utforska och ta vara på när ska välja äppelmust - precis som när man ska välja vin. Vanligtvis använder man äpplen med något högre sockerhalt och en syrahalt på mellan 0,5% och 0,9%. Många muster görs på äpplen som Gravensteiner, Ingrid Marie och Cox Orange. Musten ska bestå av 100% äpplen, utan tillsatt socker. Man gör äppelmust genom att krossa äpplen och sedan pressa ut saften. Därefter filtreras den innan den antingen pastöriserats eller förvaras under kolsyretryck. Sista steget är att lagra äppelmusten och tappas upp på flaskor.

Vad är skillnaden på äppeljuice och äppelmust?

När man tillverkar äppeljuice är det vanligt att göra ett koncentrat som man sedan späder ut med vatten. Äppelmust däremot, görs enbart på pressade äpplen. På så sätt får man med fler aromer, vilket gör äppelmusten fylligare och mer smakrik. Det är även lättare att få fram olika äppelsorters unika karaktär i en äpplemust, eftersom man oftast gör den på en enda sort.

Ölets historia

En kall öl på bryggan en varm sommarkväll är vad många skulle kalla livskvalitet. Vi människor har älskat öl sedan urminnes tider och det finns inga tecken på att kärleken skulle vara utdöende - tvärtom. Varje år startar nya bryggerier och på senare tid har intresset för hantverksmässigt mikrobryggd öl exploderat. Fler aktörer innebär nya smaker och idag kan vi njuta av innovationer som suröl med smak av hockeypulver och stout som smakar Napoleonbakelse. När vi började dricka öl var dock smaken en helt annan.

Kort efter att människan börjat odla spannmål för ca 10 000-15 000 år sen föddes och utvecklades troligtvis ölkonsten på många olika platser i världen. Man har sett exempel på gröt gjord av korn som börjat jäsa, majsöl bryggt av indianer och kinesisk ölframställning. Det är svårt att säga om man verkligen hade för avsikt att brygga öl då, men man har hittat spår av öl i en 6000 år gammal lerkruka från nuvarande Iran. Detta brukar ses som det äldsta fyndet av kontrollerad ölbryggning.

Ölbryggarkonstens utveckling

Med tidens gång spred sig ölbryggarkonsten över Europa och den blir mest populär i Central- och Västeuropa. Den sydeuropeiska befolkningen är inte lika imponerad och håller sig till vin. De olika smakpreferenserna grundar sig troligtvis mycket i de olika klimaten, där korn passar bättre att odla på de lite nordligare breddgraderna, medan det motsatta gäller för vindruvor.

Ölframställningen skulle snart förfinas mer, men den stora förändringen skedde med smaken. Att krydda och smaksätta ölet på olika sätt var inget nytt, men vid cirka 700-800-talet e. Kr. började man använda sig av humle. Det gav ölet en beskare karaktär och troligtvis blev det betydligt godare. Denna upptäckt var bara en av många kunskaper man samlade på sig och snart blev ölen en viktig del för många av medeltidens växande städer.

Ölet blev som sagt troligtvis godare med tiden, men det var alltjämt grumligt och ofta med en rökig smak, vilket berodde på att man torkade malten över öppen eld. Ölet hade en låg alkoholhalt, men konsumtionen var hög - i snitt drack man 3-5 liter om dagen. Det var troligtvis en konsekvens av bristande vattenkvalitet såväl som salt mat. Humle var favoritsmaksättningen, men även mjöd bryggd på honung var populär i norra Europa.

Kalljäsning

Ett annat sätt att få fram nya smaker var att experimentera med ölets jäsning. Framåt slutet av medeltiden hade man i Bayern upptäckt kalljäsningens storhet. Man lagrade öltunnorna i svala grottor, vilket gav en renare och friskare smak. Några hundra år senare blev kalljäsningen allt mer populär när lagerölet slog igenom i början på 1800-talet. Det var även då som industrialiseringen tog fart och moderniserade ölbryggningen.

Lager

Mörk, bayersk öl spreds över Europa samtidigt som ale och porter fortfarande var populärt i England, men lagern var där för att stanna. Snart föddes dessutom pilsnern - ett ljust lageröl som för första gången bryggdes av österrikaren Anton Dreher i staden Pilsen. Man hade dock inte full kontroll på jäsningsprocessen, vilket hindrade ölbryggningen från att bli helt industrialiserad. Detta skulle ändras när Louis Pasteur började forska på jäst. Hans upptäckter ledde till att lagerjästen kunde isoleras och på så vis renodlas.

Hur gör man öl?

Att brygga öl är en process som delas upp i olika steg. I första steget tillverkas malt, vilket innebär att man blötlägger korn. Efter ett tag börjar kornet gro och frigöra enzymer som gör att maltens stärkelse kan omvandlas till maltsocker i nästa steg. Efter några dagar avbryts processen och malten torkas eller rostas till önskad grad. I nästa steg krossas malten och löses därefter i varmt vatten i en process som kallas mäskning. Slutprodukten kallas mäsk och det är i det här stadiet som stärkelsen börjar omvandlas till socker. När mäsken sedan silas får man fram så kallad sötvört som sedan kokas tillsammans med humle för att ge ölet smak och hållbarhet. Nu har sötvörten omvandlats till stamvört och kyls sedan ner och förflyttas till en jästank. I nästa steg tillsätter man jäst som omvandlar sockret till alkohol, kolsyra och olika smakämnen. Därefter är ölen redo att lagras, filtreras, pastöriseras och tappas upp. Tillvägagångssättet beror på vilken sorts öl som ska bryggas.

Olika ölsorter

Ljus lager tillverkas över hela världen och är den vanligaste ölsorten. Den ljusa lagern, med ursprung i 1300-talets Tyskland, är kalljäst och lagrades från början i kalla grotter vilket har gett ölstilen dess namn. Ljus lager har en mild smak med relativt låg beska. Ofta kan man känna tydliga inslag av malt och ljust bröd, men andra fruktiga toner kan också förekomma.

Mörk lager innehåller extrarostad malt vilket ger ölen en mörkare färg och en tyngre smakbild som ofta innehåller mörkt bröd, kaffe och lakrits. Tyskland och Tjeckien ses som ursprungsländer med många understilar som dunkel och dubbelbock.

IPA står för India Pale Ale och är ett överjäst öl, framställd med extra mycket humle och malt vilket gör ölen fyllig med tydlig beska. Man brukar dela upp IPA i amerikansk stil och i engelsk stil, där den förstnämnda har en modern blommig karaktär med inslag av exempelvis grape och aprikos. Den engelska är istället mer traditionell, med en jordigare och kryddigare maltsmak. Det finns en spridd historia kring hur IPA:n uppstod. Troligtvis har du hört om hur ölets överjäsning var ett sätt att få ölen att hålla hela vägen till de engelska kolonierna i Indien i slutet av 1700-talet. Det är dock en sanning med modifikation – IPA:n fanns redan innan och kallades för october beer, en överjäst öl som lagrats flera år innan förtäring. När ölet skulle ut på långväga resor kunde man istället låta lagringen ske under båtresan och ölet kom snart att kallas för India Pale Ale.

APA är en förkortning av American Pale Ale och är en av de vanligaste ölstilarna som tillverkas på mikro- och hantverksbryggerier. APA görs på amerikansk humle, vilket gör den blommig, fruktig och aromatisk. APA är, precis som IPA, ett överjäst öl och många gånger är det svårt att skilja på en IPA i amerikansk still och en APA. En IPA är dock generellt mer humlig och med en högre alkoholhalt. Den första APA:n utvecklades av Sierra Nevada Brewing Company och började säljas 1981.

Porter är en stark, mörk öl med mycket beska och fyllighet. Den första portern bryggdes redan i 1700-talets London, men har med tiden utvecklats och idag finns det både torr, söt och imperial porter med många olika smaker – ofta mörk choklad och kaffe. Malten som används när man brygger porter är hårdrostad, vilket ger den mörkbruna eller helsvarta färgen. Stouten är en irländsk vidareutveckling av portern och är än mer kraftig. Bryggeriet Guinness var först med ölsorten som de ursprungligen kallade porter-stout och är än idag starkt förknippade med ölstilen. Stout finns också i många olika varianter, exemplevis oatmeal stout och milk stout.

Suröl är precis vad det låter som - syrlig öl. Ölets syra uppkommer när ölet spontanjäser, vilket innebär att ölen jäser naturligt utan att man tillför jäst. Det är också möjligt att tillsätta mjölksyrabakterier för att uppnå den speciella smaken och nivån av syra ölet varierar mellan olika sorter. Suröl bryggs framförallt i Belgien, men har på senare år blivit allt trendigare och spridit sig över hela världen. Den ökade populariteten har bidragit till att många nya smaker har utvecklats, ofta baserade på frukt, bär, godis eller bakverk.

Veteöl är en ölstil där man använder stora delar vetemalt vid bryggningen, istället för kornmalt som vanligtvis används. Veteöl har en mild, frisk smak – ofta med toner från banan och nejlika. Det ljusa ölet bryggs framförallt i Tyskland, Belgien och USA med vissa skillnader länderna emellan. Den belgiska veteölen är syrligare än den tyska, medan den amerikanska är mer humlig än de andra. Veteöl har oftast en låg beska och är ofta ofiltrerade, vilket gör ölen grumlig.

Vad är svagdricka?

Svagdricka är en alkoholsvag släkting till ölet med anor som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden. Svagdrickan bryggs, precis som öl, på kornmalt, men får en alkoholhalt på max 2% och smaksätts med exempelvis socker, sirap och humle. Traditionellt sett har man tillverkat svagdricka i hemmet och den dracks oftast till vardags som måltidsdryck. Allra mest svagdricka konsumerades vid större högtider som påsk och jul, vilket är en tradition som hänger kvar än idag, även om svagdricka inte har samma ställning idag som den hade förr. Under början av 1900-talet drack man så mycket som 35 liter per person varje år!

Dryck hos Dellback

Vi har ett utvalt sortiment som är producerat med mycket kärlek och med ett genuint hantverk bakom. Vi hoppas du ska tycka om våra produkter lika mycket som oss. Lägg produkterna du vill ha i din varukorg. Här kan du sedan fylla i en eventuell rabattkod och gå vidare till kassan. Välj vilken betalningsmetod du vill använda och fyll i det fraktalternativ som passar dig bäst.